Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO ÎPS Teodosie, către Guvern: Nu poți să așezi certificatul verde peste Dumnezeu

g4media.ro
IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, le-a cerut joi guvernanților să nu introducă obligativitatea certificatului verde pentru participarea la slujbe:

- „Nu poti sa asezi certificatul verde peste Dumnezeu. Nu poti sa conditionezi credinta de un act vremelnic. E optiunea fiecarei individ in colaborare cu medicul. Daca vaccinul ar fi 100% binefacator, nu as avea nimic impotriva. Dar tu iti asumi, nu-si asuma nimeni, nici macar firma”

- „Eu ii voi primi pe toti. Este o imixtiune, un abuz in treburile Bisericii. Nu trebuie sa impartim lumea in vaccinati si nevaccinati, e prea mare aceasta dezbinare si statul are datoria sa ne uneasca, nu sa ne dezbine”

- „As dori ca politicienii sa nu se impotriveasca lui Dumnezeu, sa nu strice randuiala Bisericii de 2.000 de ani. Imi e mila de ei pentru ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit”

Declarația lui ÎPS Teodosie a fost făcută după întâlnirea premierului României cu reprezentanții cultelor religioase. Guvernul susţine şi promovează libertatea religioasă prin participarea la activităţile religioase în condiţii de siguranţă sanitară şi respect reciproc, arată Agerpres.

Grecia a introdus noi restricţii, printre care și obligarea credincioşilor de a prezenta un test COVID negativ pentru a putea participa la slujbe în biserici, după o creştere a numărului de cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni.

Preoții, obligați să aibă certificat verde? Explicația unui avocat

Avocatul Toni Neacșu vorbește implicațiile certificatului verde, asta în cazul în care el devine obligatoriu pentru toate categoriile de cetățeni (fie că lucrează la stat, fie la privat). Avocatul atrage atenția că preoții nu mai pot oficia slujbe în biserică.

„Dacă se păstrează obligația prezentării certificatului verde la toate entitățile juridice din amendamentele PNL-USR de la Senat, deși pare că PSD le va extinde, atunci nici preoții nu mai pot intra în propriile biserici nevaccinați, cultele fiind persoane juridice de drept privat de utilitate publică, finanțate parțial din bugetul de stat.

Referitor la desfacerea contractului de muncă în situația refuzării prezentarii certificatului verde (vaccinare+boală+testare) am următoarele nedumeriri:

1. Ce facem cu persoanele care nu au un contract de muncă, adică cu demnitarii aleși (parlamentari, primari șa.) sau numiți (judecători, procurori, Guvern, prefecți șa.). Nu le poți afecta mandatul și din start va fi o situație de inegalitate cu restul cetățenilor. În cel mai rău caz un parlamentar nu va putea fi lăsat să intre fizic în Casa Poporului, dar drepturile lui salariale vor merge mai departe și își va exercita mandatul de la distanță, în timp ce ție cetățean obișnuit ți se ia locul de muncă. Egalitate, dar între căței.

2. Ce facem cu personalul Bisericii Ortodoxe Române dar și al celorlalte culte? Sunt persoane juridice de drept privat de utilitate publică, primind inclusiv subvenții din fonduri publice, așa că nu pot fi excluși. Ca să facă o slujbă creștinească de înmormântare preotul trebuie să aibă certificat verde, pentru că este la locul de muncă?”, a spus Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.