Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban pune CRUCE alegerilor anticipate și alegerii primarilor în două tururi: 'E puțin probabilă'

gov.ro
ludovic orban

Premierul Ludovic Orban susţine ideea alegerilor anticipate şi spune că e greu de schimbat sistemul de alegere în România, mai ales dacă îi dezavantajează pe parlamentarii în funcţie.

Ludovic Orban spune că trei ani şi jumătate, după alegerile parlamentare, în România nu o să mai fie niciun scrutin electoral, mai ales după ce s-a decis alegerea preşedintelui la fiecare cinci ani.

Citește și: Vești de ultimă oră- Toți românii cu credite sunt vizați

”Pentru România, ar trebui gândit un sistem, să avem o perioadă de graţie. Patru ani de zile, de fapt trei ani jumate, după alegerile parlamentare vom avea trei ani jumate fără alegeri. E foarte greu pentru că în momentul în care s-a prelungit prin modificarea Constituţiei, mandatul preşedintelui pe cinci ani de zile, atunci a făcut-o Năstase, dacă vă aduceţi aminte care a vrut să candideze la Preşedinţie, care a considerat că e utilă prelungirea mandatului de preşedinte la cinci ani de zile. E oarecum mandatul preşedintelui cu alegerile europarlamentare, dar teoretic e foarte greu că nu poti sa prelungesti Parlamentul la cinci ani de zile”, a spus Orban.

Premierul spune că pentru schimbarea sistemului de alegeri ar fi necesar acordul parlamentarilor care niciodată nu vor vota lucruri care i-ar dezavantaja.

Citește și: Florin Cîțu a vorbit despre creșterea economiei României- Cum va fi posibil acest lucru

”O modificare a sistemului de alegere din România, în actualul Parlament, părerea mea este că e puţin probabilă. Există o majoritate pentru turul doi în Camera Deputaţilor, nu în Senat, există o majoritate pentru revenirea alegerii preşedintilor de consilii judetene de către consilierii judeţeni, mi-e greu să cred că se poate constitui o majoritate pentru schimbarea unui sistem care să dezavantajeze parlamentarii care sunt astăzi în funcţie. Dar vrem anticipate”, a spus Ludovic Orban la Digi24.

Citește și: Mihai Fifor recționează după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe Buget: ‘Avem nevoie de buget dezbătut în Parlament și nu de unul făcut pe genunchi’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.