DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Mesajul Patriarhului Daniel la înmormântarea 'Părintelui Bucovinei', ÎPS Pimen: 'A creat 3 aşezăminte pentru copii și 9 cămine de bătrâni'

basilica.ro
patriarhul daniel ips pimen

Înaltpreasfințitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei, după ce a făcut un stop cardiorespirator într-un spital din București, după ce fusese infectat cu coronavirus. La înmormântarea sa, oficiată în condiții speciale cauzate de situația epidemiologică națională, nu au putut lua parte ierarhii Sfântului Sinod, cu excepția mitropolitului locului, ÎPS Teofan, episcopul vicar al arhiepiscopiei, PS Damaschin, și un alt prelat din afara mitropoliei, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Însă, au fost sute de credincioși, zeci de primari, sute de preoți și alte oficialități, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a trimis un cuvânt de întărire pentru cei care erau păstoriți de ÎPS Pimen. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române l-a numit pe fostul arhiepiscop ”Părintele Bucovinei” și ”prieten al Sfinților Putneni”.

Citește și: Violeta Alexandru aruncă bomba! Adio contractelor bănoase obținute de subcontractori. Muncitorii români vor avea alte beneficii în Germania

„Împreună cu întreaga Biserică Ortodoxă Română am primit cu profundă durere în suflet vestea trecerii din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților.

Lucrarea sa pastorală, misionară, duhovnicească, culturală şi socială pentru binele Bisericii, am evocat-o cu multă preţuire anul trecut, în 25 august 2019, la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani, în cuvântul adresat cu acea ocazie, pe care l-am intitulat: „Un ierarh evlavios şi harnic – Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor la 90 de ani de viaţă”. În cele ce urmează vom reaminti câteva etape ale vieţii sale şi principalele sale preocupări constante.

Citește și: Noile reguli anunțate de Marcel Vela pentru perioada stării de alertă. Câte persoane pot sta în aceiași încăpere

Părintele Arhiepiscop Pimen s-a născut la 25 august 1929, din părinţii Maria şi Mihai Zainea, o familie de oameni credincioşi din localitatea Herăşti, comuna Greabănu (judeţul Buzău), primind la botez numele Vasile.

Vocația sa bisericească s-a remarcat din tinerețe. Între anii 1948 – 1951, după cursurile medii ale Liceului din Râmnicu Sărat, a urmat şi cursurile Semi­narului monahal de la Mănăstirea Neamț, ca frate de mănăstire. La 10 martie 1951 a primit chipul cel îngeresc al călugăriei, pri­mind numele Pimen.

Citește și: Răsturnare de situație! Marcel Ciolacu și-a scris demisia în alb din conducerea PSD. Care este motivul

A fost hirotonit ierodiacon în anul 1951, iar ieromonah în anul 1957, după ce a urmat studii teologice superioare la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957), apoi studii de specializare la Universitatea din Köln, Germania (1976-1977). În perioada 1957-1961 a fost stareț al Mănăstirii Putna, iar între anii 1974-1978 a fost stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, Suceava. Începând cu 1 februarie 1978, a fost Superior al Aşezământului Românesc de la Ierusalim.

Între anii 1979-1982, a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. La recomandarea Mitropo­litului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, în data de 10 ianuarie 1982, a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu numele de Sucevea­nul, fiind hirotonit la 24 iunie 1982. În anul 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînființarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar Preasfințitul Părinte Pimen, la recomandarea noastră, în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost ales şi întronizat (3 martie 1991) Arhiepiscop al acestei eparhii.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I-a fost luată Insula Belina și Brațul Pavel. Au revenit în administrarea Apelor Române

Timp de aproape trei decenii, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a desfăşurat în această eparhie o bogată activitate liturgică, pastorală, edilitară, culturală şi social-filantropică.

Cu mult zel misionar şi cu multe eforturi susţinute, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a desfăşurat ample activităţi în eparhia sa. Printre acestea se numără redeschiderea mai multor sfinte lăcaşuri care au fost închise în perioada comunistă, zidirea de multe biserici noi, înfiinţarea de noi protopopiate, precum şi înfiinţarea de noi aşezăminte monahale.

Citește și: Violeta Alexandru aruncă bomba! Adio contractelor bănoase obținute de subcontractori. Muncitorii români vor avea alte beneficii în Germania

În paralel cu zidirea noilor locașuri de cult, care reprezenta o necesitate liturgică reală a Bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a susținut şi activitatea de consolidare, restaurare, conservare şi punere în valoare a bisericilor şi mănăstirilor monumente istorice din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuților, adevărate altare ale memoriei poporului român şi nepreţuite opere de artă eclesială, înscrise în tezaurul de valori ale patrimoniului cultural național şi mondial.

Urmând învățăturii Sfintelor Scripturi şi ale Sfinților Părinţi ai Bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen s-a străduit ca în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor să fie înmulțite faptele iubirii milostive, prin înfiinţarea mai multor instituții şi aşezăminte social-filantropice în vederea ajutorării orfanilor şi copiilor din familii cu posibilități financiare limitate (3 aşezăminte pentru copii), precum şi pentru ajutorarea persoanelor în vârstă sau defavorizate, ocrotite în 9 cămine de bătrâni.

Citește și: Noile reguli anunțate de Marcel Vela pentru perioada stării de alertă. Câte persoane pot sta în aceiași încăpere

Ca o încununare a lucrării sale de părinte spiritual al Bucovinei a fost proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iacob Putneanul şi a Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei, în data de 14 mai 2017, eveniment solemn la care am participat împreună cu majoritatea ierarhilor Sfântului Sinod, ca răspuns la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen.

Conștiința pastorală şi misionară a Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen a îmbinat evlavia personală a ierarhului harnic şi milostiv, cu lucrarea dinamică pentru binele comun; prețuirea față de lucrarea înaintaşilor săi, cu sentimentul datoriei morale de a continua lucrarea lor în prezent.

Citește și: Răsturnare de situație! Marcel Ciolacu și-a scris demisia în alb din conducerea PSD. Care este motivul

În numele ierarhilor Sfântului Sinod şi al nostru personal, adresăm familiei îndurerate, clerului, vieţuitorilor din mănăstiri şi tuturor credincioşilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, părinteşti condoleanţe, rugându-ne Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să aşeze sufletul Părintelui Arhiepiscop Pimen, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi, în ceata sfinţilor Săi slujitori, care au binevestit lumii Evanghelia mântuirii şi a vieţii veşnice.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în mesajul întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I-a fost luată Insula Belina și Brațul Pavel. Au revenit în administrarea Apelor Române .

 

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.