Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video - Nicolae Ciucă l-a corectat rapid: Ministrul de Finanțe a deraiat de la punctajul de comunicare

Ministerul Finanțelor Publice
Adrian Caciu

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, despre Ordonanţa de modificare Codului Fiscal, aflată în primă lectură în Executiv, că prevede ”o serie de ajustări, pe partea de capital şi companii. Premierul Nicolae Ciucă l-a întrerupt, spunând că el nu le-ar zice eliminarea de facilităţi ci eliminarea de excepţii.

Citește și: Video Nicolae Ciucă promite stabilitate pentru români și mediul de afaceri: Măsuri noi pentru păstrarea locurilor de muncă

Ministrul de Finanţe a afirmat că proiectul ”prevede o serie de ajustări ale Codului Fiscal, care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România, în PNRR, în programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării armatei române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale, în contextul războiului din Ucraina.

”Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede pe de o parte protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi au veniturile de până în 4.500 de lei, şi în acest scop avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, inclusiv copii”, a spus el.

Adrian Câciu a precizat că, pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, ca titlu de noutate, se introduce o reducere de 15% din impozit pentru a creşte şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde există un şomaj de natură structurală dar şi pentru angajaţii care au copii, în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi evitarea abandonului şcolar.

”Pentru fiecare copil se va priomi o deducere suplimentară de 100 de lei”, a arătat el.

Ministrul de Finanţe a menţionat că, ”în contrapondere, în proiectul de Ordonanţă există o serie de ajustări, pe partea de capital şi companii care în fapt nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilităţi, reconversia unor facilităţi acordate în anumite zone, care şi-au atins deja elementul de potenţial în anii care au trecut”.

”În acest moment, sunt solicitate a fi eliminate şi de către Comisia Europeană şi în PNRR, dar şi de către o foarte mare parte a mediului de afaceri”, a spus ministrul Finanţelor.

Premierul Nicolae Ciucă l-a întrerupt, afirmând: ”Eu nu le-aş zice eliminarea de facilităţi ci eliminarea de excepţii, pentru că parte dintre ele sunt excepţii”. ”Ne-am angajat prin PNRR şi prin întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii organismelor internaţionale ca aceste excepţii să fie eliminate şi să ajungem la o aplicare unitară în domniul fiscal”, a mai spus premierul.

Adrian Câciu a mai spus că ”în această echilibrare şi ajustare fiscală, au în vedere şi o reconversie economică în sensul de a rămâne într-o zonă în care încurajează dezvoltarea economică”.

”Dau un exemplu, extinderea facilităţii de profit reinvestit de către companii, către companiile care dezvoltă noi capacităţi de producţie, de procesare sau retehlogizare a liniilor pe care le au, iar pe cealaltă parte componenta de microîntreprinderi care are un procent cantitativ mare din economia României, conducem această facilitate către zona productivă de valoarea adăugată ridicată şi mai ales către zona de ocupare, astfel încât facilitatea să fie adresată antreprenorilor şi companiilor care au cel puţin un angajat”, a afirmat Câciu.

El a precizat că sunt elemente care au fost discutate şi cu FMI. ”La baza acestor modificări sunt două studii de la Fondul Monetar Internaţional, unul de la Banca Mondială şi unul al Comisiei Europene, privind recomandări adresate României în ceea ce înseamnă consolidarea fiscală”, a spus el.

Ministrul de Finanţe a precizat că, dincolo de această Ordonanţă, Guvernul ”nu renunţă la efortul cel mai important, de consolidare fiscală din perspectiva colectării, digitalizării instituţiilor, astfel încât să ajungem la un grad de conformare voluntară, în orizontul anului 2024, de 95%”. ”Practic efortul statului va veni în contrapondere cu efortul pe care îl cerem contribuabililor”, a mai spus Câciu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.