Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO O parte dintre pacienți cu tiroidită subacută pot rămâne cu disfuncții temporare, spune un medic endocrinolog

doctorulzilei.ro
boli tiroida durere in gat

Tiroidita subacută este legată de o infecție virală în antecedentele recente ale pacienților și are o evolutie sezonieră ce reflectă evoluția acestor viroze. Din categoria virusurilor implicate în etipatogenia tiroiditei subacute fac parte atât virusurile gripale care sunt acum în plin sezon, cât si cele hepatitice, potrivit 360medical.ro.

Medicii endocrinologi atrag însă atenția că și infecția cu virusul SARS CoV-2 poate să dea același lucru. Ce trebuie să ia în calcul medicii care au în grijă pacienții cu forme severe de COVID-19 vizavi de funcțiile endocrine, cât de frecvente sunt aceste tiroidite subacute, dar și combinația diabet – tulburări endocrine, explică pe larg dr. Lavinia Antonie, medic endocrinolog.

Citește și: DOSAR 'Ăia 3.045.000 euro cad cu toții, nu rămâne așa în pom', îl asigura ofițerul Fleancu pe afaceristul Bogdan Savin, legat de expertiza din dosarul său penal

“Din păcate nu sunt foarte multe date la momentul actual legate de infecția cu SARS CoV-2 și disfuncțiile endocrine. Ce se știe la acest moment este obținut prin observarea directă a unor cazuri și prin analogia cu fenomenele și patologia endocrină care au apărut în contextul infecției cu SARS CoV-1. Atunci au fost obținute niște date și în felul acesta s-au tras niște concluzii că ar putea să fie niște afectări similare cu ce s-a întâmplat în infecția cu SARS CoV-1″, a precizat dr. Lavinia Antonie.

Pacienții cu patologie cardiovasculară, cu obezitate, cu diabet zaharat sunt mult mai vulnerabili la COVID-19.

,,Se pare că infecția cu SARS CoV-2 nu este un factor de risc pentru patologii endocrine. Dar, există totuși recomandări de a avea grijă într-o grămadă de situații. De exemplu, în Italia a fost făcut un studiu care a fost publicat și în revista Lancet. Ce au făcut aceștia? Au determinat valoarea TSH-ului la pacienții internați în Terapie Intensivă, infectați cu SARS CoV-2, pe perioada martie – aprilie anul acesta și au comparat valorile cu cele obținute la pacienți internați în aceeași perioadă a anului trecut, tot în Terapie intensivă”, a povestit medicul endocrinolog.

Citește și: DOSAR BREAKING - Cum era să RATEZE DNA flagrantul PREMIERĂ în cazul polițistului care ar fi cerut 1,1 milioane de euro ȘPAGĂ în plină stare de urgență

Cercetătorii au observat la acești pacienți o hipertiroidie dată de o tiroidită atipică. Medicul endocrinolog atrage atenția că o infecție cu virusul SARS CoV-2 poate da tiroidită subacută, motiv pentru care pacienții care au infecții severe cu virusul SARS CoV-2 ar trebui să fie testați pentru funcția endocrină și monitorizați și după ce-și revin.

,,Trebuie ținut un ochi pe funcția tiroidiană a pacienților cu forme severe de SARS CoV-2”, a subliniat Lavinia Antonie, arătând că în mod obișnuit tiroiditele subacute sunt destul de rar întâlnite în practică și nu pot fi prevenite.

,,În tiroiditele subacute clasice, majoritatea pacienților își revin. După episodul subacut, funcția se reglează și marea majoritate nu au nevoie de tratament ulterior. Dar există un procent mic și-atunci, dacă ne gândim la această analogie, poate fi necesar și la pacienții care au trecut prin SARS CoV-2 să aibă nevoie ulterior de tratament și trebuie monitorizați. Recomandarea aceasta este făcută inclusiv de președintele ATA, președintele Asociației Americane de Tiroidă”, a spus dr. Antonie.

Referindu-se la combinația diabet- tulburări endocrine, medicul a reliefat că frecvența acesteia depinde de tipul de diabet. În cazul pacienților cu diabet au fost enunțate forme de crize hiperglicemice la pacienții infectați cu SARS CoV-2

,,Diabetul de tip I poate fi asociat cu alte boli endocrine în cadrul sindroamelor poliglandulare autoimune. Totuși sunt niște asocieri destul de rare. În diabetul zaharat de tip II totul se poate modifica”, a afirmat dr. Lavinia Antonie în cadrul interviului video pentru360medical.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.