Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Pentagonul a dat ordin ca avioane de vânătoare americane să survoleze Kabulul, pentru a asigura securitatea evacuărilor

abc27.com
john kirby pentagon

Avioane de vânătoare americane au survolat joi capitala afgană Kabul pentru a asigura securitatea operaţiunii de evacuare, a anunţat Pentagonul, subliniind că a fost o misiune de supraveghere şi nu o demonstraţie de forţă, potrivit Reuters şi EFE.

Avioanele nu au efectuat zboruri la 'altitudine mică' deasupra oraşului, dar s-au ocupat de 'supraveghere', a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferinţă de presă, fără să precizeze numărul aparatelor de zbor care au participat la respectiva misiune, scrie Agerpres.ro.

La rândul său, directorul adjunct pentru logistică din cadrul Statului Major american, generalul Hank Taylor, a indicat în aceeaşi conferinţă de presă că avioane de vânătoare F-18 ale grupului naval condus de portavionul USS Ronald Reagan au efectuat aceste zboruri de supraveghere strict în scopul 'întăririi securităţii '.

Citește și: VIDEO| Imagini dramatice de pe aeroportul din Kabul: Mii de afgani disperaţi sunt blocaţi între talibani şi forţele americane

Taylor a subliniat că forţele americane urmăresc cu 'atenţie' operaţiunea de evacuare: 'Efectuăm continuu evaluări aprofundate pentru a asigura securitatea americanilor, vom folosi toate instrumentele din arsenalul nostru pentru a atinge acest obiectiv'.

Este pentru prima oară când Pentagonul comunică despre survoluri deasupra Kabulului de când talibanii au preluat duminică controlul asupra Kabulului. Totuşi, Kirby a spus că acest tip de zboruri de supraveghere nu sunt noi şi că, de fapt, sunt efectuate de mult timp.

Citește și: 12 oameni uciși pe aeroportul din Kabul, talibanii fac un apel la afgani: 'Nu vrem să rănim pe nimeni'

Întrebat dacă avioanele ar putea să deschidă focul în cazul în care trupele americane şi aliaţii săi sunt atacaţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns: 'Ca de obicei, avem dreptul să ne apărăm pe noi înşine, oamenii noştri şi operaţiunile noastre'.

La rândul său, generalul Taylor a remarcat faptul că de la ultima sa conferinţă de presa nu a existat niciun 'incident de securitate sau de interferenţă' a talibanilor în evacuări.

Cu toate acestea, John Kirby a recunoscut că există informaţii potrivit cărora talibanii îi 'hărţuiesc' pe unii dintre afganii care încearcă să ajungă la aeroport.

Citește și: Scene dramatice la aeroportul din Kabul - Mamele își aruncă copiii peste gardul de sârmă ghimpată în speranța că vor fi salvați de soldații americani

Totodată, generalul Taylor a indicat că mai multe porţi ale aeroportului internaţional din Kabul sunt de acum deschise şi că aproximativ 7.000 de persoane au putut fi evacuate de armata americană din 14 august şi până în prezent, conform AFP.

Potrivit acestuia, peste 5.200 de soldaţi americani se află în prezent pe aeroportul din Kabul pentru a supraveghea evacuările, adăugând că armata americană este pregătită să crească ritmul evacuărilor într-un moment în care mii de afgani încearcă să părăsească ţara.

Citește și: Joe Biden, vești proaste pentru oamenii din Afganistan: vom menține trupele SUA până la evacuarea americanilor/ VIDEO

În total, aproape 12.000 de persoane au fost evacuate de la sfârşitul lunii iulie, a adăugat el. Printre acestea figurează cetăţeni americani, membri ai ambasadei SUA, afgani care au lucrat pentru Statele Unite, în special ca translatori pentru armata americană, care au solicitat o viză specială de imigrare (SIV) de teama represaliilor din partea talibanilor.

În faţa afluxului candidaţilor la plecare pe aeroportul din Kabul de când talibanii au preluat puterea, armata 'este pregătită' să crească numărul zborurilor în sistem de rotaţie şi intenţionează să 'maximizeze capacitatea fiecărei aeronave' de transport pentru a evacua un număr cât mai mare de persoane, a explicat generalul Taylor.

Citește și: Viața la Kabul după preluarea puterii de către talibani: Femeile au dispărut, bărbații își lasă barbă iar muzica a fost oprită .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.