Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO S-a lămurit marea enigmă a României care apare la fiecare rundă de alegeri: Precizări înainte de Recensământul Populației și Locuințelor

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot

România organizează Recensământul Populației și Locuințelor, al treisprezecelea din istorie, după ce primul a avut loc pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, în 1860. După 162 de ani, România va derula evenimentul statistic al anului într-un format complet digital, care va debuta pe 14 martie și va dura 4 luni, până pe 17 iulie.

Conform lui Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, românii care lucrează și aleg să participe la prima etapă a recensământului, când are loc autorecenzarea, beneficiază de o zi liberă de la angajator.

Citește și: VIDEO Românii cu serviciu vor avea parte de o nouă zi liberă: Ce li se cere, în schimb

”Miza acestui recensământ este una dublă: să ne îndeplinim obligațiile de stat membru al UE, dar, în egală măsură, să dezvoltăm capacitatea instituțiilor publice din România pentru a calcula populația rezidentă nu numai la nivel național, ci la nivelul UAT pe variabilele importante la nivelul fiecărui an.

(...) Este primul recensământ realizat în România în format digital, fără folosirea hârtiei. Ne propunem să avem o țintă: cel puțin 33% din informații să fie culese prin procedura online, prin autorecenzare. Majoritatea țărilor europene au cel puțin 30%, iar noi avem capacitatea de a culege aceste date din online. Cei care se autorecenzează și sunt angajați beneficiază de o zi liberă. Intrarea în teren se va face cu tablete și se va merge doar acolo unde nu s-a făcut autorecenzarea.”, a explicat Tudorel Andrei.

Citește și: VIDEO Academicianul Ioan-Aurel Pop, despre evenimentul anului în România: 'E o activitate extrem de importantă în viața unui stat'

Președintele INS a lămurit și marea enigmă a politicienilor români: cum se face că avem atât de mulți votanți, deși numărul românilor din țară este, de la un an la altul, tot mai mic.

”Populația țintă este o altă noutate. Estimările actuale ne arată o scădere a populației rezidente față de recensământul din 2011. Vom calcula populația rezidentă nu numai la nivelul recensământului, ci și în fiecare an.

Din păcate, se creează multe neînțelegeri în spațiul public între două definiții: populația după domiciliu și populația rezidentă. Avem întrebarea: cum de suntem 22 de milioane? Nu, populația după domiciliu cuprinde pe toți cetățenii care au domiciliul pe teritoriul României, indiferent unde se află și indiferent pentru ce perioadă de timp se află în străinătate.

Populația rezidentă este calculată în conformitate cu regulamentele europene și cuprinde toate persoanele care se află pe teritoriul unei țări sau care sunt plecate în străinătate, dar mai puțin de 12 luni. Apare marea controversă a confuziei care există între recensământ și referendum. De ce, la alegeri, avem un număr atât de mare de persoane, deși populația rezidentă este de 19 milioane? Concluzia este aici: INS nu are atribuții pentru a stabili numărul de persoane care participă la vot, ci faptul că numărul de persoane care participă la acest act este cea după domiciliu, nu după rezidentă.”, a precizat Tudorel Andrei, președintele INS.

Pentru prima dată în istoria recensămintelor, Institutul Național de Statistică a decis ca Recensământul Populației și Locuințelor să aibă loc doar digital, fără celebrele formulare pe hârtii. O primă etapă, cea a autorecenzării, începe pe 14 martie, când românii pot completa online formularele și vor primi o zi liberă de la serviciu. Este o premieră de care pot profita, conform legii, toți românii cu contract de muncă și care aleg să se autorecenzeze în perioada 14 martie - 15 mai. În această etapă, are loc, simultan, și autorecenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină dificultăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România.

A doua etapă este recensământul obișnuit, dar care vine și ea cu o premieră: recenzarea va fi făcută de către recenzori pe tabletă. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.