Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Sorin Cîmpeanu dă cea mai bună veste: 'Este posibilă reluarea școlii cu toți elevii, față în față'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală elevi

Sorin Cîmpeanu a anunțat, pentru prima dată, că își dorește, ca urmare a introducerii testelor de salivă, teste non invazive și care pot fi auto-administrate, fără a fi nevoie de asistență medicală. Florin Cîțu a spus că Guvernul va aloca sumele necesare pentru achiziția acestor teste.

”Predarea online este inechitabilă. În sfârșit, vom putea organiza testarea în școli cu teste non invazive. Vom face testare în masă la revenirea în școli. Avem toate elementele să sper că vom putea deschide școlile pentru toate clasele în format fizic. Aceasta e logica pe care am prezentat-o, de aceea am dorit să facem punte pentru a uni vacanțele. Avem datoria de a fi responsabili pentru a lua decizia de a se pierde cât mai puțin.

Citește și: CTP, ieșire furibundă la adresa susținătorilor medicului Flavia Groșan: ‘Cei care cred în rețeta dumnezeiască a Îngeresei, nu se duc la spital decât când încep să horcăie’

Aceste teste non invazive pot fi auto-administrate sub supravegherea cadrului didactic. Nu e nevoie de competențe medicale. Va fi nevoie de acordul părinților, dar nu cred că cineva se va opune. Dacă nu vor fi de acord, vor ține elevul în izolare 14 zile dacă are simptome sau a fost contact direct.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

El a vorbit și despre schimbarea modului de finanțare a școlilor și universităților.

Citește și: Avocatul Poporului cere clarificări de la Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu și Raluca Turcan în legătură cu plata gărzilor pentru personalul medical și gărzile obligatorii neplătite

”Am adoptat astăzi în guvern un lucru, spun eu, esenţial pentru şcolile din România, care înregistrează două premiere la nivel de hotărâre de guvern - costul standard per elev rămâne la acelaşi nivel pentru cheltuieli salariale, nu creşte, nu scade, 6.111 lei per elev. Însă noutatea este următoarea: pentru prima oară din anul 2012, de când finanţarea învăţământului preuniversitar se face pe baza costului standard per elev, după ce am avut în fiecare an creşteri ale costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale, accentuez, doar cu inflaţia în fiecare an, în acest an avem creşteri de 16%, 26% şi 36% . Avem o creştere de 16% a costului standard unitar de la 387 de lei per elev la 450 de lei per elev, 16% creştere. În anii anteriori au fost creşteri cu 1-2% cu inflaţia. Avem o creştere de 16% anul ăsta. 26% este creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli, de la un miliard două sute şaizeci de milioane, la un miliard cinci sute optzeci şi şase de milioane, creştere de 326 de milioane, care înseamnă exact 26%.

Am spus că mediul rural, şcolile din mediul rural au cea mai mare nevoie de creşterea finanţării. Pentru salarii era diferenţiat, pentru cheltuieli materiale, niciodată însă nu a fost diferenţiat. Diferenţierea s-a făcut doar în funcţie de zona geografică, în funcţie de climă. Această creştere este de 36%, de la 387 de lei, cât a fost în anul 2020, la 526 de lei în anul 2021. Au fost adoptate prin hotărâre de guvern aceste creşteri. Consider că este un lucru bun, care creează premise pentru micşorarea diferenţelor dintre şcolile din mediul rural şi şcolile din mediul urban.

Citește și: Marcel Vela, executat pe model Radu Gavriș! (Opinie)

Avem pe circuitul de avizare şi vom introduce în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă prin care: unu - 10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în beneficiul comunităţilor academice. Este vorba de un maxim de 320 de milioane de lei, 10% din 3,2 miliarde de lei, cât este totalul finanţării de bază în universităţile româneşti. Doi: pentru prima oară, în universităţile româneşti din bugetul Ministerului Educaţiei 100 de milioane de lei vor fi destinaţi finanţării instituţionale a cercetării din universităţi. Deci 100 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei, nu al altui minister, vor fi alocaţi pentru finanţarea instituţională a cercetării, pe bază de performanţă, pe baza potenţialului pentru cercetare şi pe baza strategiilor pentru cercetare ale fiecărei universităţi.”, a precizat Cîmpeanu.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre alegerile prezidențiale din 2024: ‘De Ludovic Orban cred că nici mie, nici doamnei Gabriela Firea nu ne este frică să fim contracandidații dânsului’.

Totodată, ministrul a anunţat că a fost luată decizia de a fi finanţate "cele 10 universităţi câştigătoare ale competiţiei de reţele de universităţi europene".

"Trei în primul apel, şapte în apelul următor, cu o sumă absolut identică cu cea cu care finanţează aceste proiecte Uniunea Europeană. Deci, cu alte cuvinte, cât dă Uniunea Europeană, indiferent cât dă, exact atât va da şi România, prin Ministerul Educaţiei. Este modalitatea prin care încurajăm performanţa", a mai spus Cîmpeanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.