Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO spectaculos: momentul în care un post de comandă rusesc este ras de pe fața Pământului de forțele armate ucrainene

Avioanele ucrainene au lovit petrolierul rusesc „Mecanik Pogodin”, a anunțat generalul-locotenent Mikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene. Oleșciuk a precizat că lovitura aeriană a vizat un post de comandă rusesc amplasat pe o navă.

Forțele Navale ale Ucrainei au informat că petrolierul IMO Nr. 9598397 aparținea companiei ruseşti VEB-Leasing OJSC (Sankt Petersburg), vizată de sancțiuni, informează KORESPONDENT potrivit Rador Radio România.

Marina ucraineană a amintit că "Mecanic Pogodin" era sub sechestru și, până în vara lui 2023, s-a aflat pe teritoriul portului sudic Herson. Cu toate acestea, după ce rușii au aruncat în aer hidrocentrala din Kahovka, petrolierul a ajuns pe malul insulei Kinburn, controlată temporar de ruși.

"Ulterior, inamicul a desfășurat pe vasul menţinoat un post de observare pentru efectuarea de misiuni de recunoaștere, precum și dispozitive de război electronic. Nava a fost folosită periodic ca platformă pentru efectuarea atacurilor cu drone FPV asupra teritoriului regiunii Herson" - se arată în mesajul Marinei ucrainene.

Justificarea atacului

Potrivit Forţelor Navale ale Ucrainei, petrolierul rusesc "Mecanic Pogodin" se încadra în definiția obiectivelor militare conform paragrafului 40 și subparagrafului c) din paragraful 60 din Manualul de la San Remo privind dreptul internațional aplicabil conflictelor armate pe mare. "Distrugerea petrolierului rusesc nu numai că i-a împiedicat pe invadatori să-și pună în aplicare planurile, ci a fost realizată și în deplină conformitate cu normele Dreptului internațional umanitar" - a adăugat Marina ucraineană.

 

Context

Recentrul atac al forțelor armate ucrainene trebuie văzut într-un context mai larg, în care operațiunile din zona Mării Negre și din Crimeea se intensifică.

Nava de patrulare rusă Proiectul 22160 Serghei Kotov a fost lovită de dronele navale ucrainene în noaptea de 5 martie și distrusă. "În noaptea de 4-5 martie 2024, unitatea specială a Serviciului de Informații al Apărării al Ucrainei "Grupul 13" a atacat nava de patrulare a Flotei Mării Negre a Federației Ruse "Serghei Kotov". Misiunea s-a desfășurat în cooperare cu Forțele Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei și cu sprijinul Ministerului Transformării Digitale al Ucrainei. Ca urmare a unei lovituri a dronelor navale Magura V5, nava rusească a proiectului 22160 "Serghei Kotov" a suferit avarii la pupa, tribord și părțile portului", se arată pe canalul de Telegram al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.  Costul navei scufundate a fost estimat la aproximativ 65 de milioane de dolari.

Departamentul de Comunicații Strategice al Oficiului Comandantului-Șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat recent că forțele ucrainene au dezactivat aproximativ 33% din toate navele de luptă din flota rusă de la Marea Neagră de la începutul invaziei la scară largă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.