Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Tudorel Andrei, președintele INS, despre cartea 'Eminescu, profesor de statistică': 'Sunt scrierile unui adevărat economist'

Cristi Șelaru
Tudorel Andrei

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică și co-autor al cărții ”Eminescu, profesor de statistică”, alături de Cristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu, a vorbit, la Biblioteca Academiei Române, la lansarea volumului, despre cunoștințele temeinice pe care Mihai Eminescu le avea în domeniul statistic.

Marele poet a fost profesor suplinitor de statistică și geografie în anul școlar 1884-1885 la Școala Comercială din Iași, predând statistica la clasa a V-a.

Cartea ”Eminescu, profesor de statistică” poate fi citită AICI

”Probabil v-ați pus întrebarea de unde această preocupare a noastră de a-l descoperi pe Mihai Eminescu profesor de statistică? Recunosc că este și o parte de întâmplare și vă spun de ce. Împreună cu domnul academician Nicolae Noica ne-am gândit că ar fi foarte interesant de pus în spațiul public o istorie a statisticii pornind de la documentele care există în arhivele Bibliotecii Academiei Române, în arhivele Institutului Național de Statistică și la Arhivele Naționale ale României. Mergând pe această cale, am găsit lucrări foarte interesante, nu doar în domeniul statistic, ci și în cel economic, scris de Mihai Eminescu. A fost o surpriză mare, întrucât nu sunt scrieri care ar arăta doar valențele unui poet de mare anvergură, ci sunt scrierile unui adevărat economist care vine să realizeze, folosind cifrele din statistica oficială a acelor vremuri, o analiză foarte rece asupra stării economice, asupra balanței comerciale a României din acea perioadă.

Colegii mei au găsit acest șir de documente care atestă cererea lui Mihai Eminescu pentru a fi profesor suplinitor. E drept că cererea a fost făcută pentru a fi profesor suplinitor de istorie, dar, întrucât nu era disponibil acest loc de profesor suplinitor la istorie, i s-a recomandat catedra de statistică și geografie. Urmează un jurământ care, în viziunea mea, arată că în meseria pe care o practici trebuie să ai și cunoștințe, dar și har, încrederea în Dumnezeu că ceea ce faci o faci cu bine și că transmiți celor din fața ta atât cunoștințele științifice, cât și partea de morală, de îndrumarea a ceea ce trebuie să faci corect în societate.

Noi am găsit și alte documente care arată că Mihai Eminescu a încasat, în mod regulat, o sumă de bani pentru activitatea pe care a desfășurat-o și o scrisoare către cei care l-au sprijinit.

Toate acestea fac parte dintr-un proiect mult mai amplu pe care aș dori să îl ducem la bun sfârșit, un proiect din care îmi doresc foarte mult să așezăm statistica oficială acolo unde îi este locul. Orice societate, și o spun cu toată convingerea, nu poate fi o societate democratică, nu poate fi o societate în care ceea ce este bine poate să iasă în față fără o statistică oficială. Statistica oficială din România este în slujba democrației, în slujba tuturor cetățenilor, nefiind una care să aparțină unui guvern sau unei anumite structuri a statului român, pentru că sunt câteva reguli foarte stricte care sunt respectate de orice statistică, nu doar europeană. Nu întâmplător, această zi, de 20 octombrie, este dedicată statisticii europene.

Eu sper că prin tot ceea ce facem, atât noi, cei care lucrăm în fiecare zi, cât și dvs., cei care participați activ la diverse manifestări culturale, să transmitem acest mesaj că avem nevoie de date statistice, pentru că prin ele ne scriem propria istorie.

Nu cu mult timp în urmă, Institutul Național de Statistică, a scris o istorie a României pe ultima sută de ani folosind serii de date statistice de la 1918 până în 2018. Împreună cu domnul profesor Vasile Ghețău, tot din arhivele instituției, am scos la lumină date care reflectă demografia poporului român de la 1850 până în prezent calculate pe actualul teritoriu al României, nu pe teritoriile pe care le-am avut din punct de vedere istoric.

Închei cu un citat reprodus de Mihai Eminescu din Goethe: ”Dacă cifrele nu guvernează lumea, ele arată cel puțin cum este guvernată”, a spus Tudorel Andrei.

”Eminescu, profesor de statistică” beneficiază și de o ediție în limba engleză, o premieră pentru o astfel de lansare, traducerea fiind asigurată de Adelinda Șelaru, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, din București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.