Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Un comediant este favorit să câștige alegerile prezidențiale din Ucraina: are mesaje anti-sistem, dar este 'legat' de oligarhi puternici

Volodymyr Zelenskiy

Cele mai recente sondaje sugerează că actorul şi comediantul Volodymyr Zelenskiy, cel care a oferit puţine detalii privind politicile sale, va câştiga convingător al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, care va avea loc duminică, scrie The Guardian, inforemază News.ro.

Citește și: Poliția din Franța a anunțat: De unde a pornit incendiul care a mistuit catedrala Notre-Dame

Zelenskiy este cunoscut pentru rolul jucat într-un serial difuzat în Ucraina şi este în prezent favorit să câştige turul al doilea al alegerilor după ce a profitat de sentimentele anti-sistem din ce în ce mai puternice ale alegătorilor şi implicit împotriva actualului preşedinte Petro Poroşneko, cel care a câştigat alegerile din 2014.

Un sondaj publicat săptămâna aceasta arată că Zelenskiy va câştiga 72% dintre voturile celor care sunt siguri că vor merge la urne, faţă de 25% Poroşenko. Alte sondaje îi oferă de asemenea un avantaj semnificativ.

În primul tur, Zelenskiy a câştigat clar cu 30% din voturi faţă de 16% obţinute de Poroşenko iar comunitatea internaţională este cu ochii pe Ucraina.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a primit pe ambii candidaţi la Paris săptămâna trecută iar în această săptămână şeful staff-ului lui Zelenskiy, Ivan Bakanov, a călătorit la Washington.

În întâlniri organizate de o firmă de lobby din SUA, Bakanov i-a asigurat pe politicienii şi analiştii americani că Zelenskiy va avea poziţii pro-Occident, conform unei surse. Totuşi, el a precizat şi că Zelenskiy va face eforturi pentru a găsi o soluţie paşnică la conflictul din estul Ucrainei, lucru care ar putea implica şi negocieri cu separatiştii susţinuţi de Rusia.

Citește și:Atac ARMAT în Franța: Un individ înarmat a luat mai mulți ostatici - FOTO

Poroşenko a încercat să îl portretizeze pe Zelenskiy ca o marionetă a Kremlinului însă retorica sa naţionalistă privind biserica din Ucraina şi limbajul par să îi fi dăunat. Zelenskiy a fost criticat pentru legăturile sale cu oligarhul Ihor Kolomoiskyi şi a deranjat jurnaliştii pentru că nu acordă interviuri.

Într-o scrisoare deschisă trimisă lui Zelenskiy de către 20 de instituţii media din Ucraina, se arată: „În ultimele săptămâni, ai evitat comunicările directe cu jurnaliştii interni”.

„Un milion de oameni vor vedea interviul vostru. Imaginaţi-vă dacă aş acorda astfel de interviuri zilnic”, a declarat Zelenskiy pentru RBK Ucraina, într-un interviu publicat joi, în care îşi explică dorinţa de a vorbi rar ca parte a unei strategii de a crea interes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.