Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitorul standard pentru clădiri - Ce înseamnă o clădire cu emisii zero

cladiri verzi

Imaginați-vă că locuiți într-o casă atât de eficientă energetic, încât consumul de energie poate fi acoperit doar din surse regenerabile. Aceasta este clădirea cu emisii zero (zero emission building – ZEB), care va deveni obligatorie în Uniunea Europeană de la finele acestui deceniu pentru toate clădirile noi și cele care vor intra în renovare majoră. Mai mult decât atât, toate clădirile existente ar trebui să ajungă la acest nivel până în 2050, printr-un val de renovări ce va contribui la reducerea consumului de energie în clădiri și, implicit, a emisiilor de carbon.

În acest articol, vom explica ce înseamnă mai exact o clădire ZEB și cum se poate ajunge la acest nivel de performanță energetică. Pentru că implementarea standardului ZEB pentru clădiri va aduce modificări substanțiale pentru piața imobiliară și consumatori în doar câțiva ani, vă invităm, așadar, să citiți această analiză realizată de România Eficientă.

Conceptul de clădire cu emisii zero este noua viziune a Uniunii Europene pentru parcul imobiliar și este transpus în propunerea de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor, aflată în ultima etapă a procesului legislativ la nivel european, adică în negocieri între Parlament și Consiliu pentru adoptarea formei finale.

Conform Comisiei Europene, „o clădire cu emisii zero este definită ca o clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, cantitatea foarte mică de energie încă necesară fiind acoperită în totalitate de energie din surse regenerabile și fără emisii de carbon la fața locului din combustibili fosili”.

Așadar, clădirea ZEB are trei elemente definitorii, pe care le analizăm pe rând.

1. Eficiența energetică înainte de toate

În conformitate cu principiul „eficiența energetică înainte de toate”, un pas principal în atingerea emisiilor zero este reducerea necesarului de energie prin măsuri de eficiență energetică. Necesarul de energie pentru funcționarea clădirii (energia operațională) include, în general, consumul pentru încălzire, răcire, alimentare cu apă caldă, ventilație sau aer condiționat, iluminat, utilizarea de către ocupanți a aparatelor cu priză și energia auxiliară pentru pompe.

În clădirile cu emisii zero de carbon, măsurile de reducere a necesarului de energie sunt cruciale pentru a ne asigura că este produsă doar energia necesară.

DETALII FOARTE INTERESANTE ÎN ANALIZĂ/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.