Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban, un valet la curtea țarului Putin

Ungurii, neam mândru, se arată tot mai nemulțumiți de slugărnicia lui Viktor Orban în fața Rusiei. Caricatura ce-l înfățișează pe premierul maghiar lustruind pantofii în formă de tancuri ai lui Putin a apărut într-unul din cele mai prestigioase ziare de la Budapesta și exprimă esența vizitei pe care Orban o face la Moscova luni. Spărgătorul frontului occidental în fața imperialismului rus se află acum la Madrid, la reuniunea extremiștilor europeni. Le Pen – Putin: asta e axa externă pe care gravitează autocratul maghiar, cel care și-a asumat rolul de cal troian al Rusiei în Europa, pentru a-și conserva regimul pe care-l conduce de 12 ani.

Ce suflet de slugă trebuie să ai ca să te închini, tu, român, în fața poruncii rusului pus din nou pe cotropire și a grofului dornic să călărească peste ceea ce a pierdut la 1918!

În acest interval de timp, s-a întâlnit de cel puțin zece ori cu Putin, ceea ce s-a tradus prin izolarea păguboasă a Ungariei de partenerii occidentali și solidarizarea cu regimuri dictatoriale, precum cel din Kazahstan, în timpul represaliilor sângeroase de la începutul anului. ”Viktor Orban a transformat Budapesta în capitala contra-diplomației europene”, observa recent Le Monde.

Deși opoziția i-a cerut să renunțe la vizita la Moscova tocmai în toiul crizei ucrainene, pentru că este în mod vădit contrară intereselor naționale ale Ungariei, Orban a anunțat că se duce să ceară suplimentarea livrărilor de gaz rusesc pentru Ungaria. Acordul semnat în toamnă cu Gazprom prevede livrarea a 3,5 miliarde de metri cubi de gaz anual către Ungaria prin gazoductul TurkStream, care trece prin Marea Neagră, Bulgaria și Serbia, și a altui miliard de metri cubi prin Austria. Rutele ocolesc așadar Ucraina, care pierde astfel taxe anuale de tranzit de 1,5 miliarde de dolari. Deși a scos din sărite Kievul și Occidentul prin acest serviciu făcut Rusiei, Viktor Orban perseverează și face Ungaria preș la picioarele lui Putin.

Alte puncte pe agenda discuțiilor vor fi producerea în Ungaria a vaccinului anticovid Sputnik-V, neaprobat în UE, și dezvoltarea centralei nucleare de la Pecs. Rusia a împrumutat Ungaria cu 10 miliarde de euro pentru a finanța 80% din costurile extinderii centralei ce asigură aproape jumătate din electricitatea țării.

Așadar, în pragul alegerilor din aprilie, decisive pentru a se menține la putere, Viktor Orban își accelerează cursa pe contrasens față de UE și NATO. ”Vizita demonstrează faptul că mai importante decât interesele de securitate ale Ungariei sunt trocul şi bişniţa brodată cu corupţie”, conchide amar un fost europarlamentar maghiar.

Culmea e că Orban și Putin sunt modelele așa-zișilor patrioți români ce pescuiesc în apele tulburi ale momentului! Ce suflet de slugă trebuie să ai ca să te închini, tu, român, în fața poruncii rusului pus din nou pe cotropire și a grofului dornic să călărească peste ceea ce a pierdut la 1918!

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.