Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vin ZILE GRELE pentru români: Inspectorii ANAF au normă de colectare de 2,3 milioane de lei pentru fiecare inspector

ANAF
anaf

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a impus o normă de colectare de 2,3 milioane de lei pentru fiecare inspector de la direcția de Antifraudă din București, potrivit unui document obținut de MEDIAFAX.

Un document trimis la sfârșitul lunii trecute de către șeful direcției Antifraudă din cadrul ANAF a atras atenția asupra unor indicatori de performanță pe care inspectorii Antifraudă din București trebuie să îi îndeplinească privind numărul de sancțiuni, eficiența cotroalelor și valoarea amenzilor date de aceștia. Unul dintre acești indicatori arată că fiecare inspector Antifraudă din Capitală are stabilită o țintă de colectare de 2,3 milioane de lei în 2020, potrivit unui document obținut de MEDIAFAX.

Citește și: CIRC DIPLOMATIC! Ambasada României din Londra e ACUZATĂ că nu și-a plătit chiria: datoriile se ridică la 75.000 de lire sterline

" (...) În ceea ce privește DRAF București au fost stabilite următoarele niveluri (ținte) de realizat în anul 2020: (...) indicatorul "sume totale stabilite/ estimare urmare acțiunilor de control, pe un inspector antifraudă activ: 2.300.000 de lei/ inspector activ", se arată în circulara transmisă pe 21 ianuarie 2020 inspectorilor ANAF de către Carmen Elena Tatu, inspector general Antifraudă, Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

Vasile Marica, președintele sindicatului Sed Lex, a declarat, pentru MEDIAFAX, că documentul este realizat în baza unor indicatori de performanță dați de pe vremea lui Gelu Ștefan Diaconu, indicatori care au rămas nemodificați.

"La ora actuală i-am băgat în ședință după ce i-am întrebat de ce au făcut chestia asta (după ce au transmis circualara intrată în posesia MEDIAFAX -n.red.) și presupun că în cel mai scurt timp schimbă lucrul ăsta. (...) Eu sunt doar lider de sindicat, eu nu sunt decident. Eu spun doar ce le-am atras atenția și ceea ce cred eu. Din punctul meu de vedere, a da o țintă ca indicator de performanță, câte amenzi dă, este o prostie din punctul meu de vedere. Nu cred că asta e soluția pentru viitor", a declarat Vasile Marica pentru MEDIAFAX.

El a mai precizat că, în prezent, în cadrul ANAF se lucrează la modificarea tuturor documentelor care au fost pe vremea lui Gelu Ștefan Diaconu, pentru că "au fost mulți șefi de ANFP – Agenția Națională a Funcționarilor Publici - care s-au perindat și niciunul nu a stat mai mult de un an de zile ca să aibă timp să schimbe indicatorii ăștia".

"Din punctul meu de vedere, o țintă ar trebui să fie globală și trebuie ca Antifrauda să fie instrumentul de pompier al ANAF, care să ducă la lucruri țintite privind unde s-a descoperit că ar fi posibilă o fraudare de TVA sau lucruri de genul ăsta. Asta ar fi o variantă în care s-ar mișca foarte rapid Antifrauda într-o anumită zonă", a mai declarat Vasile Marica.

Astăzi, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală. În document se precizează faptul că funcționarea Direcției Generale Antifraudă Fiscală în actuala structură organizatorică nu a produs efectele aşteptate în combaterea evaziunii fiscale, întrucât direcția a adus la buget 116 milioane lei iar cheltuielile aferente funcționării structurii au fost de 707 milioane lei.

Vasile Marica a mai precizat că în prezent este o dispută foarte mare privind desființarea direcției Antifraudă.

"Noi le-am propus de data trecută să încerce să-i dea o altă orientare decât cea pe care o are acum, sunt mai multe variante de lucru în sensul ăsta. Noi am cerut să nu o desființeze ci să o aducă cât de cât la discuții cu privire la modul în care trebuie făcută colectarea în România. (...) Inspectorii din alte direcții nu au nicio țintă. Doar se duc la controalele de fond și ce găsesc la controalele de fond la o firmă multinațională, stau o lună două de exemplu, aia e, nu au țintă, dacă găsesc bine, dacă nu, nu", a mai spus Vasile Marica.

Până la publicarea acestei știri, reprezentanții ANAF nu au răspuns solicitării MEDIAFAX privind țintele de colectare stabilite pentru inspectorii Antifraudă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.