Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, în Republica Cipru

arhiva MRP
minister MRP

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, se află într-o vizită de lucru în Republica Cipru, în perioada 9 -11 iunie, a.c. anunta MRP prin comunicate de presa primite la redactia romanul.co.uk

În cursul zilei de 9 iunie, ministrul a avut o întrevedere cu Photis Photiou, consilier prezidențial, cu rang de ministru, pentru probleme umanitare și pentru ciprioții din afara granițelor. Discuțiile au vizat colaborarea bilaterală privind diaspora românească existentă în Cipru și posibilitățile de a sprijini comunitatea cipriotă din România. Consilierul prezidențial a oferit ca exemplu de bune practici modele de cooperare bilaterală și trilaterală, propunând un sistem similar și pentru acțiuni româno-cipriote viitoare.

De asemenea, a fost convenită lansarea de negocieri pentru un viitor memorandum de înțelegere în acest domeniu. Un alt subiect l-a reprezentat cooperarea în sectorul social, unde atragerea tinerilor în promovarea și menținerea identității este esențială pentru ambele comunități.

În continuarea vizitei, ministrul român s-a întâlnit cu doamna Zeta Emilianidou, ministrul muncii și asigurărilor sociale. Au fost abordate teme legate de protecția drepturilor românilor aflați în afara granițelor, partea cipriotă aducând în atenție și date statistice despre situația lucrătorilor români din Cipru. În egală măsură, s-a discutat despre o posibilă colaborare bilaterală pe această latură pentru a se asigura sprijinul și protecția muncitorilor români din teritoriu.

Demnitarul român a avut o întrevedere și cu doamna Fotini Papadopoulou, președinte al organizației Crucea Roșie din Cipru, alături de care a discutat despre comunitatea românească din statul cipriot și problemele cu care aceasta se confruntă, precum și posibilitatea unei colaborări in domeniul situațiilor umanitare

content-image

FOTO: gov.ro

Vizita delegației condusă de ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, în Republica Cipru, 10 iunie 2017

A doua parte a vizitei în Republica Cipru a ministrului pentru românii de pretutindeni a vizat întâlniri cu membrii comunității românești, ai mass-media în limba română, precum și cu preoții comunității românești.
La Şcoala Românească din Nicosia, proiect susținut de Alianța Românilor din Cipru*, a avut loc închiderea anului școlar, prilej cu care ministrul Andreea Păstîrnac a  oferit diplome de merit elevilor care participă la cursuri, dar și suporturi de curs de învăţare a limbii române, atât manuale, cât şi CD-uri cu lecţii interactive, ca făcând parte din proiectul „Limba română, educație și comunicare”.
De asemenea, demnitarul român a participat la lansarea volumului, „Relațiile România-Cipru, o istorie ilustrată, scrisă de doamna Elena Lazăr, traducător și editor prestigios, promotor al elenismului în România. Evenimentul a avut loc sub egida Ambasadei României în Cipru.

* Alianţa Românilor din Cipru a fost infiintata in 1995. Principalul obiectiv este legat de promovarea educației și culturii, derulând 6 școli românești în orașele Nicosia, Limassol, Pafos, Larnaca, Dali și Paralimni.

Printre obiectivele Alianţei se numară promovarea culturii româneşti şi a unei imagini reale a Românei în Cipru, crearea sentimentului de mândrie şi demnitate naţionala, dezvoltarea solidarităţii intre membrii comunitatii, şi strangerea legaturilor cu Romania.

Principalele activităţi ale alianţei sunt legate de cultură şi educaţie, manifestari si actiuni comune, atat in domeniul promovarii valorilor culturale si spirituale romanesti, dar si pentru marcarea unor evenimente importante in istoria poporului roman (indeosebi Ziua Nationala a Romaniei).

CITESTE SI: Anunț important pentru membrii comunității românești din Marea Britanie!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.