Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Filat, atac la Maia Sandu: Chișinăul este pe ultimul loc la implementarea politicilor UE, chiar dacă se încercă să se arunce vina pe fostele guvernări

basescu vlad filat

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, este indignat de faptul că Chișinăul a ajuns să fie codaș la implementarea politicilor UE, solicitate ca și condiționalități la acordarea statutului de țară candidată la aderare. Politicianul spune că acest lucru reiese din raportul de lucru al Comisiei Europene prezentat de către mass-media.

„Raportul de lucru al Comisiei Europene prezentat de către mass-media a relevat faptul că, R.Moldova este pe ultimul loc la implementarea politicilor UE, solicitate ca și condiționalități la acordarea statutului de țară candidată la aderare. Niciodată după anul 2009 Republica Moldova nu a fost după Ucraina și Georgia, care nici măcar nu are statutul de țară candidată, la implementarea politicilor UE.

Am fost primul stat din Parteneriatul Estic, ce a semnat Acordul de Asociere la UE, am fost prima țară, care a scăpat de vize și am fost, chiar dacă unii au speculat și au încercat să demonetizeze formula, „povestea de succes” a Parteneriatului Estic. Acest loc s-a datorat tocmai că am implementat solicitările UE, solicitări fără de care nu am fi primit nici acordul DCFTA și nici accesul fără vize în UE”, scrie Vlad Filat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, ex-premierul susține că întreaga vină o poartă cei de la guvernare, pentru că acest lucru ține de politicile interne adoptate și implementate de către autorități.

„Chiar dacă unii membri ai Guvernului încearcă să arunce, ca mai toți dinaintea lor, vina pe fostele guvernări, responsabili sunt doar actualii guvernanți. Cele nouă condiționalități din care au fost implementate doar trei - le-au fost remise actualei guvernări, nu fostelor guvernări.

Ceea ce a determinat ajungerea R.Modova pe ultimul loc, după Ucraina și Georgia, reprezintă politica internă. Chiar dacă există o deschidere totală din partea partenerilor externi, chiar dacă ușile cancelariilor euro-atlantice sunt deschise actualei guvernări, fără o politică internă coerentă și cooperantă cu celelalte structuri non-PAS ale societății, vom rămâne tot în periferie”, mai scrie Vlad Filat.

În context, fostul prim-ministru spune că fără o politică internă bună nu există politică externă de succes.

„Iar statutul de țară candidată, privind pe ce loc suntem acum, dovedește încă o dată că cei care ne-au pus pe linia de aderare sunt războiul din Ucraina și eforturile României. Pentru aderarea la UE doar bunele intenții nu sunt suficiente și nici partenerii externi nu pot veni să facă munca în locul nostru”, a mai adăugat Vlad Filat.

Menționăm, că recent în presă a apărut un draft al raportului Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar al fiecărei țări din trioul asociat, adică: Ucraina, R. Moldova și Georgia. În următoarele săptămâni, Comisia Europeană va publica rapoartele integrale de evaluare pentru cele trei țări, care va arăta în ce măsură fiecare dintre țări se aliniază la legislația Uniunii Europene (UE) în diferite domenii, de la știință și cercetare până la politica externă și de securitate. Pentru fiecare dintre cele 32 de domenii analizate, raportorii folosesc o scară de evaluare, care marchează progresul fiecărui stat: stadiu incipient, un anumit nivel de pregătire, nivel moderat de pregătire, nivel bun de pregătire și nivel avansat.

Autorii raportului menționează că majoritatea reformelor în Republica Moldova sunt în "fază incipientă". Cele mai mari restanțe sunt la capitolul: politici în domeniul concurenței, achiziții publice, controlul financiar, servicii financiare, politicile de mediu și schimbările climatice. Birocrația, concurența neloială și corupția sunt factorii ce descurajează cel mai mult antreprenorii. Situația e un pic mai bună în domeniile: justiție, libertate, domeniul energetic și politici economice și monetare. Specialiştii atenționează că independența Băncii Naționale trebuie consolidată, iar supravegherea sectorului financiar - îmbunătățită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.