Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin apelează la conspirații împotriva Occidentului: Teoria 'miliardului de aur', rasistă și neocolonială

Disclose
putin macron

Ideea de dominație totală a "miliardului de aur" este rasistă și neocolonială, împărțind popoarele în două categorii, de primă și de a doua categorie, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, în cadrul forumului "Idei puternice pentru un nou timp".

"Modelul de dominare totală a așa-numitului miliard de aur este nedrept. De ce ar trebui ca acest 'miliard de aur' din toată populația de pe glob să domine asupra tuturor și să își impună propriile reguli de comportament? Bazat pe iluzia excepționalismului, el (acest model) împarte popoarele în cele de mâna întâi sau de mâna a doua și, prin urmare, este rasist și neocolonial în esența sa, în timp ce ideologia globalistă, pretins liberală, care stă la baza lui, dobândește din ce în ce mai mult trăsăturile totalitarismului, limitând căutarea creativă și creativitatea istorică liberă", a subliniat președintele rus, potrivit agenției ruse de stat Tass.

Potrivit lui Putin, impresia este că Occidentul pur și simplu nu poate oferi lumii un model al viitorului. "Desigur, acest „miliard de aur” a devenit de aur cu un motiv. A realizat multe. Dar nu numai că a luat astfel de poziții datorită unor idei implementate, în mare măsură și-a luat pozițiile prin jefuirea altor popoare: în Asia, și în Africa", a subliniat șeful statului rus. "Într-adevăr, așa a fost. Uitați-vă cum a fost jefuită India", a adăigat Putin.

Prin urmare, a continuat președintele rus, astăzi elitele "miliardului de aur" se tem panicarde că alte centre mondiale pot prezenta viziunile lor de dezvoltare globală.

Teoria „miliardului de aur”

Miliardul de aur este teoria conform căreia elitele indefinite trag sfori pentru a acumula bogăție și a distruge viețile oamenilor obișnuiți. Teoria miliardului de aur a început să existe în Rusia și în țările din Europa de Est, susținând ideea că țările occidentale doreau ca populația să fie de un miliard de locuitori în întreaga lume.

Potrivit lui Sergey Kara-Murza, miliardul de aur (populația țărilor dezvoltate) consumă cea mai mare parte a resurselor planetei. Dacă cel puțin jumătate din populația globului ar începe să consume resursele în aceeași măsură, aceste resurse nu ar fi suficiente. Acest lucru se bazează parțial pe ideile lui Thomas Malthus, în sensul că se pune accentul pe penuria de resurse naturale. Cu toate acestea, în timp ce Malthus era preocupat în principal de randamentele finite ale culturilor la nivel global, antiglobaliștii care susțin ideea unui "miliard de aur" sunt preocupați în principal de resursele naturale finite, cum ar fi combustibilii fosili și metalele. Potrivit lui Kara-Murza, țările dezvoltate, în timp ce păstrează pentru cetățenii lor un nivel ridicat de consum, susțin măsuri politice, militare și economice menite să mențină restul lumii într-o stare de subdezvoltare industrială și ca zonă de anexe de materii prime pentru depozitarea deșeurilor periculoase și ca sursă de forță de muncă ieftină.

Teoria, care susține că bogăția Occidentului, inclusiv cea a claselor inferioare, se bazează în principal pe exploatarea fostelor colonii din lumea a treia nu este nouă în Rusia, unde a fost popularizată pentru prima dată de Vladimir Lenin, în Imperialismul, stadiul cel mai înalt al capitalismului. Lenin a descris relația dintre capitalism și imperialism, în care fuziunea băncilor și a cartelurilor industriale produce capital financiar. Stadiul final, imperialist, al capitalismului își are originea în funcția financiară de a genera profituri mai mari decât cele pe care le poate produce piața internă; astfel, afacerile exportă capital (în exces), ceea ce, în timp util, duce la împărțirea economică a lumii între monopolurile internaționale de afaceri și statele europene imperiale care colonizează mari părți ale lumii pentru a genera profituri din investiții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.