Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin s-a interesat de conflictul din Nagorno-Karabah, unde armata Azerbaidjanulului a ocupat poziții de război

FPRI.org
nagorno karabakh

La inițiativa părții armene, președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu premierul armean Nikol Pashinian, a informat luni serviciul de presă al Kremlinului, potrivit Interfax.

„Au fost discutate evoluția situației din jurul Nagorno-Karabah, precum și chestiunile de asigurare a securității la granița dintre Armenia și Azerbaidjan”, se arată în comunicat.

„În acest context, a fost confirmată importanța implementării tuturor prevederilor acordurilor dintre liderii Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului din 9 noiembrie 2020, 11 ianuarie și 26 noiembrie 2021”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă.

După un război soldat cu peste 30.000 de morţi la începutul anilor 1990, disputele dintre cele două s-au reaprins în toamna lui 2020 în vederea obţinerii controlului asupra regiunii Nagorno Karabah care, susţinută de Erevan, s-a separat de Azerbaidjan.

Peste 6.500 de persoane au fost ucise în timpul acestui nou război pierdut de Armenia, care a cedat teritorii importante Azerbaidjanului. Moscova a trimis trupe de menţinere a păcii în Nagorno Karabah, în urma unui acord de încetare a focului în noiembrie 2020, dar incidentele armate rămân frecvente.

Azerbaidjanul a anunţat miercurea trecută că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în enclava Nagorno-Karabah, în cadrul unei operaţiuni militare pe care a denumit-o ''Răzbunarea'' şi care provoacă temeri privind riscul reizbucnirii unui război azero-armean în această enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană.

Armata azeră ''a stabilit controlul asupra mai multor poziţii înalte'', printre care şi dealuri, a transmis Ministerul azer al Apărării, citat de AFP, adăugând că trupele azere îşi fortifică poziţiile ocupate.

Cele două tabere anunţaseră mai devreme moartea a cel puţin doi combatanţi armeni şi a unui soldat azer în această reizbucnire de violenţe.

Rusia, care a mediat acordul de încetare a focului ce a pus capăt războiului din anul 2020 şi a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistiţiul în zona Saribaba.

Moscova ia ''măsuri pentru a stabiliza situaţia'', care se deteriorează în zonă, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Potrivit versiunii Ministerului azer al Apărării, trupele sale au fost ţinta unor tiruri în districtul Latcin, o zonă tampon între frontiera armeană şi Nagorno-Karabah, astfel că a lansat o operaţiune de represalii, de unde şi numele de ''Răzbunarea'' pe care l-a dat acesteia.

Armenia şi Azerbaidjan îşi dispută din anii '90 provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah. Ultimul lor război, purtat în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi şi a fost oprit prin armistiţiul negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene.

Conform acordului încheiat atunci, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a acestei provincii şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după războiul desfăşurat la începutul anilor '90.

Armenia are în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia, inclusiv prin apartenenţa la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.