Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vodkcă, Lambrusco și scrisori frumoase - Schimburi de cadouri între Putin și Berlusconi

Reuters
berlusconi putin

Silvio Berlusconi, care va face parte din noul guvern de coaliție al Italiei, a stârnit o furtună de critici lăudându-se că și-a reînnoit legăturile cu Vladimir Putin prin schimbul de „scrisori minunate” în care liderul rus îl numea „numărul unu dintre cele cinci ale sale”. cei mai buni prieteni".

Prim-ministrul de trei ori, ale cărui petreceri sexuale „bunga bunga” și apropierea de Kremlin nu l-au făcut străin de controverse, a făcut aceste remarci parlamentarilor săi.

În audio-ul întâlnirii obținute de agenția de presă italiană LaPresse, domnul Berlusconi a spus că Putin i-a trimis douăzeci de sticle de vodcă de ziua lui și o „scrisoare foarte frumoasă”, notează BBC.

El a continuat: „Am răspuns cu sticle de Lambrusco și o notă la fel de dulce”, adăugând că a „restabilit relațiile cu președintele Putin, puțin prea mult”.

„Miniștrii ruși au spus de multe ori că suntem în război cu ei pentru că oferim arme și finanțare Ucrainei”, a adăugat domnul Berlusconi.

„Nu pot să-mi dau personal cu părerea pentru că dacă se va scurge în presă, se va dovedi a fi un dezastru”.

Forza Italia, partidul lui Berlusconi, a încercat să clarifice comentariile explozive, sugerând că liderul său vorbea despre contacte anterioare cu Kremlinul și insistând că poziția sa față de Rusia este „conformă cu Europa și Statele Unite”.

Dar episodul este încă o bătaie de cap pentru Giorgia Meloni, care se pregătește să-și numească guvernul de dreapta, care va include figuri Forza Italia.

După ce a câștigat alegerile de luna trecută cu opiniile ei de extremă dreapta, conservatoare din punct de vedere social, doamna Meloni a căutat să liniștească aliații occidentali ai Italiei, repetând poziția ei în favoarea NATO și a livrărilor continue de arme către Ucraina.

Dar ea este în coaliție cu Silvio Berlusconi și Matteo Salvini - ambii cunoscuți Putinofili.

În 2015, Ucraina i-a interzis domnului Berlusconi timp de trei ani pentru că a vizitat Crimeea, anexată ilegal de Rusia, cu Vladimir Putin.

Veteranul politician italian i-a dăruit odată liderului de la Kremlin o husă de pilota cu fețele lor. În timpul campaniei electorale, el a spus că dl Putin a vrut doar să-l înlocuiască pe președintele Ucrainei Volodymr Zelensky cu „oameni cumsecade”.

Noile comentarii ale domnului Berlusconi vin după o serie de înfruntări cu doamna Meloni. Pe fondul informațiilor potrivit cărora ea îi bloca preferința pentru un ministru, el a refuzat să susțină alegerea ei pentru președintele Camerei superioare a parlamentului.

A apărut o fotografie cu o notă pe care el a scris-o pe care o numea „opinioasă, prevăzătoare, arogantă și ofensivă”. Ea a răspuns: „Berlusconi a uitat un punct: nu sunt șantajabil”.

Tensiunea a crescut, deoarece veteranul politician a insistat ca unul dintre parlamentarii săi să fie numit ministru al Justiției, în ciuda lipsei aparente de acord din partea doamnei Meloni.

„Berlusconi este ca un scorpion cu o broască: el înțeapă chiar dacă știe și el că va muri”, a spus ea, potrivit ziarului Corriere della Sera.

Jocul de putere dintre cei doi arată depășirea de către doamna Meloni a domnului Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, cu ascensiunea ei rapidă ocupând dreapta pe care a dominat-o cândva.

În guvernul său din 2008, el i-a dat o primă pauză, numind-o cel mai tânăr ministru al Italiei, la 31 de ani.

După ce a fost forțat să părăsească funcția trei ani mai târziu, puterea sa a scăzut în mijlocul problemelor sale judiciare. Cu doamna Meloni acum pregătită să devină prim-ministru la 45 de ani, victoria ei generațională a părut completă. Dar tensiunea continuă dintre cei doi dezvăluie o bătălie care nu s-a încheiat încă.

Oponenții lor par să le savureze. Politicianul de centru Carlo Calenda a scris că singurul lucru pe care îl putea face Berlusconi pentru a împiedica nașterea guvernului a fost să bombardeze sediul partidului doamnei Meloni.

Dar drama politică nu este de bun augur. Pentru UE, ținându-și respirația față de primul lider de extremă dreapta al Italiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, va adânci temerile cu privire la direcția politicii externe a țării.

Iar pentru italienii epuizați, rapoartele aproape zilnice despre crize în vârf sunt departe de stabilitatea pe care o tânjesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.