Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul în diaspora, o șansă pe cale de a fi pierdută

coresp

coresp

La fiecare rând de alegeri Guvernul promite că va crea numărul necesar de secții de votare în străinătate și de fiecare dată a eșuat. Și, cel puțin în ultima vreme, dorința românilor din străinătate de a vota crește.

Dar să presupunem că la un moment dat un Guvern va face organizarea perfectă. Înseamnă asta o rezolvare a problemei? Nicidecum!

În timp ce românii din țară sunt arondați pe baza adresei de domiciliu unei secții de votare din apropiere, românii din străinătate trebuie adesea să caute o secție de votare din afara localității unde locuiesc.

O soluție naturală la această problemă este votul prin corespondență. Deși acest tip de vot pune probleme tehnice, ele sunt rezolvabile. Dacă alții au putut, vom putea și noi.

Teoretic în Parlament există deja un număr de proiecte în acest sens. Există o propunere PNL, un proiect PMP, plus un set de principii de la PSD. Societatea civilă a oferit la rândul său o serie de propuneri și o invitație la dezbateri. La ultima ședință a Comisiei, Autoritatea Electorală Permanentă a pus la rândul său o serie de întrebări de clarificare ca să poată ajuta procesul legislativ.

Totuși, deși toată lumea se agită, nu apar semne de progres. Ca protest față de lentoarea procesului legislativ Mihai Voicu (PNL) s-a retras de la președinția „Comisiei de cod electoral” iar PNL a anunțat grevă japoneză (care a început imediat ce au putut procura banderole).

PSD a supralicitat anunțând că va prelua președinția Comisiei și va livra legea la timp. Va trece oare PSD o lege până în luna noiembrie, astfel încât ea să fie publicată în Monitorul Oficial cu un an înaintea alegerilor parlamentare?

Și dacă legea va trece, va fi ea oare o lege bună, sau un document făcut pe genunchi, greu sau imposibil de aplicat?

Votul prin corespondență încă poate fi salvat – dar în momentul de față nu avem motive de optimism.

Sursă imagine: Charles Williams/ Flickr

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.