Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul meu pentru protestatarii din Piata Victoriei

de Răzvan Zamfir, jurnalist

Partidele zilei de azi ofera imaginea de ansamblu a dezamagirii politice. Luati-o ca pe o axioma sau analizati profilul fiecarui parlamentar in parte, realitatea e aceeasi:  cea mai reprezentativa institutie a democratiei e parazitata acum, pentru viitorii patru ani, de copiii baronilor locali, de corupti, de fosile politice, de oportunisti si de habarnisti. Cu onestitate va spun, mi-e jena ca am votat pe 11 decembrie 2016. Singura mea consolare civica e ca nu am optat nici pentru grupurile de interese private care exercita acum Puterea in dispret fata de prioritatile Romaniei, nici pentru nepriceputii care isi aroga statutul de lider al opozitiei, doar pentru ca, in urma cu peste 100 de ani, un partid cu acelasi nume facea istorie.

De fapt, nu cred ca as mai putea vota vreodata un partid politic cu inima impacata. Pesedistii si penelistii, impreuna cu partidele satelit/balama/conjuncturale, m-au convins ca o formatiune politica exista doar pentru ea insasi. Votantii sunt doar un mijloc de atingere a scopului. Si atunci, cine ma reprezinta?

Cu certitudine, nu Partidul Social Democrat, ale carui prioritati de guvernare sunt diametral opuse cu cele pe care le cred eu potrivite Romaniei. Un partid care, in prima luna la Putere, manifesta o obsesie legislativa fata de infractori si dezincriminarea infractiunilor asimilate faptelor de coruptie ar trebui votat exclusiv de beneficiarii atentiei sale. Sunt peste 30.000 de detinuri in Romania, un bazin electoral ofertant.

Apoi, nici Partidul National Liberal nu poate obtine votul unui om lucid. In principal, pentru ca Partidul National Liberal a incetat sa mai existe, fiintand acum sub forma unei federatii de organizatii locale. Organizatia de Bucuresti, de exemplu, n-are nimic de-a face cu cea de la Brasov. In timp ce bucurestenii se pretindeau reformati (dar „reformati” cu oameni precum Adriana Saftoiu sau Eugen Nicolaescu), la Brasov, liberalii au promovat un populist precum Daniel Catalin Zamfir sau pe micuta Mara Mares, fata tatalui ei. E limpede pentru orice om rational, nu poti vota un partid schizoid, care se crede, pe rand, fie USR, fie PSD, fie mostenitorul Bratienilor. Caci, in functie de judet, PNL era altceva.

Au mai existat pe buletinul de vot USR, ALDE si PMP, partide care au obtinut un scor dintr-o singura cifra si care trebuie sa-si probeze relevanta in urmatorii ani. ALDE si PMP sunt noile partide ale vechilor oameni, in timp ce USR inca incearca sa (se) convinga ca-i un partid, si nu o organizatie non-guvernamentala.

Deci, in acest pustiu politic, cine-i de votat?

Piata Victoriei. Nu Palatul, Doamne fereste!, ci Piata. Protestatarii. Oamenii care, pe ger si viscol, nu pentru salarii sau pensii, nu pentru bunastare sau privilegii, ci pentru un principiu democratic, au protestat ca niciodata in ultimii 30 de ani.

Dar Piata nu va candida, caci nici Soros si nici multinationalele – proaspetii „dusmani ai poporului” inventati de PSD si de socialistii de la PNL – nu au organizat-o. Si e bine ca nu va candida, caci fiecare proiect politic frumos se perverteste atunci cand incearca sa obtina voturi. Dar chiar si asa, voi vota Piata, si nu la urne, din patru in patru ani, ci intre alegeri, de fiecare data cand un partid ajuns la Putere va guverna in interesul sau. Asa cum a facut acum PSD.

Piata a devenit singura garantie legitima ca Romania ramane o democratie.

Cand Opozitia nu exista, cand Presedintele trebuie sa isi forteze limitele constitutionale pentru a suplini un PNL rahitic, protestatarii din Piata Victoriei sunt unica certitudine a libertatii noastre politice. Piata Victoriei trebuie votata. In fiecare zi.

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir pe www.lumearomaneasca.ro si pe www.razvanzamfir.ro

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.