Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zece candidaţi se luptă pentru fotoliul de primar la Cluj-Napoca

alegeri locale 2016

Zece candidaţi se luptă la Cluj-Napoca pentru fotoliul de primar, ocupat timp 12 ani de Emil Boc. Iniţial, au fost depuse 13 candidaturi, însă Biroul Electoral Municipal a respins trei dintre ele din cauză că listele de semnături de susţinere nu îndeplineau condiţiile stabilite de lege.

Actualul primar, Emil Boc, își dorește să obțină al patrulea mandat. Boc candidează din partea PNL. Nu a fost o candidatură simplă pentru Emil Boc, pentru că, prietenul său, fostul preşedinte Traian Băsescu i-a recomandat să „predea ştafeta unuia mai tânăr şi mai bun ca el”, anume candidatului PMP, susţinut public, la Cluj, de Băsescu. Emil Boc i-a replicat la depunerea candidaturii sale că: „Prietenia rămâne, sfaturile, nu”. Emil Boc a fost primar timp de 12 ani. Mandatele sale au fost intercalate de cel al lui Sorin Apostu, primarul arestat şi condamnat pentru corupţie. Candidatura lui Boc este susţinută şi de fostul său contracandidat de acum patru ani, senatorul PNL Marius Nicoară, în faţa căruia a căştigat Primăria, în 2012, la o diferenţă de câteva sute de voturi.

Una dintre surprizele acestei camapanii de la Cluj a fost că pentru prima data PSD Cluj nu are un candidat membru de partid, ci susţine un independent, scrie rfi.ro. Este vorba despre omul de afaceri Octavian Buzoianu, care este sprijinit de o întreagă coaliţie politică formată din PSD, ALDE, PNŢCD, PND, UNPR și PRM. Deşi PSD a pornit în alegerile locale din acest an cu un candidat propriu, este vorba despre deputatul Aurelia Cristea, social democraţii clujeni şi-au retras din cursă propriul candidat, anunţat în urmă cu circa şapte luni. De altfel, Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, între timp a şi demisionat din funcția de președinte al PSD Cluj-Napoca. Octavian Buzoianu, deşi acum candidează independent, a mai făcut politică în trecut. A fost consilier local din partea APR. Ca fapt divers, fratele său, Călin Buzoianu, deschide lista candidaţilor PNŢCD pentru Consiliul Local.

O altă candidatură interesantă este cea a jurnalistului Liviu Alexa. Deşi iniţial a anunţat că va candida ca independent, acesta s-a înscris între timp în partidul Mişcarea Liberală, din partea căruia va candida şi la Consiliul Local. Candidatul Liviu Alexa face campania locală şi mai interesantă pentru că jurnalistul Liviu Alexa publică aproape zilnic articole critice şi pamflete la adresa contracandidaţilor săi.

Şi UDMR are propriul candidat, actualul viceprimar Anna Horvath. Miza este să obţină suficiente voturi pentru ca la negocieri să păstreze funcţia de viceprimar. O altă miză este păstrarea postului de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj pentru UDMR, în condiţiile în care alegătorii din Cluj-Napoca repezintă jumătate din totalul electoratului din judeţ. De altfel etnicii maghiari mai au un candidat la primăria clujeană, susţinut de PPMT.

Mai candidează pentru funcţia de primar şi deputatul Adrian Gurzău, preşedinte al PMP Cluj şi fost apropiat al lui Emil Boc, dar şi fostul deputat Mircia Giurgiu, care conduce filiala clujeană a PSRO, partidul lui Mircea Geoană. Un alt candidat cu notorietate este fostul baschetbalist Bruno Roschnafsky, care este reprezentantul Partidului Puterii Umaniste.

Nu a reuşit să intre în cursa electorală fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Mihai Seplecan. Biroul Electoral i-a respins candidatura pentru că avea doar trei semnături pe lista de susţinători.

Actualul primar Emil Boc promite continuarea proiectelor pe care le-a început încă din 2004: modernizarea infrastructurii şi crearea de locuri de muncă mai bine plătite, după modelul celor din industria IT. De asemenea, el vrea atragerea de invesrtitori şi creşterea calităţii vieţii. Emil Boc crede că în domeniul Sănătăţii, Educaţiei sau Culturii, Clujul poate să de păşească Bucureştiul. Un obiectiv important al său este obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, după ce Clujul a fost Capitală Europeană a Tineretului în 2015.

Octavian Buzoianu propune o viziune pe 40 de ani, iar programul lui se numeşte : “Clujul unui milion de oameni”. El crede că dezvoltarea economică a Clujului trebuie să se bazeze pe industria IT, pe centrele de servicii de tip suport, pe universităţi şi pe domeniul sanitar. Octavian Buzoianu promite o administraţie prietenoasă cu mediul de afaceri.

Jurnalistul-candidat Liviu Alexa promite crearea a 20.000 de noi locuri de muncă şi mai multă transparenţă în administraţia locală.

Anna Horvath vizează îmbunătăţirea situaţiei comunităţii maghiare, inclusiv oficializarea utilizării limbii maghiare în administraţie, după modelul Târgu-Mureş.

Fostul deputat Mircia Girugiu, la bază sindicalist, are un program cu o pronunţată dimenisune socială.

Campania electorală a fost destul de apatică până acum la Cluj. Există partide care nici măcar nu şi-au lipit afişele pe panourile prevăzute de lege. Nu a fost organizat, până acum, niciun miting electoral. De abia abia miercuri, 18 mai, ar urma să aibă loc o astfel de manifestare organizată de ALDE. Candidaţii principali au mizat pe întâlnirile directe cu alegătorii şi pe mesajele din online. Asta pentru că Clujul are cea mai mare comunitate de IT din ţară, aproape 20.000 de oameni şi 100.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, pentru care online-ul este principala sursă de informare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.