Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzaţii dure la adresa lui V. Orban: Este mai prorus decât erau comuniştii

orban-putin2

Premierul Viktor Orban este mai prorus decât erau comunistii ungari în anii 1980, considera Jean-Michel de Waele, profesor de Stiinta Politica la ULB, într-un interviu pentru EurActiv.com, în care vorbeste si despre alegerea surprinzatoare a lui Klaus Iohannis la presedintia României.

Întrebat daca nu exista o atmosfera revolutionara în Europa Centrala la 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Jean-Michel de Waele a declarat ca exista ceva în comun cu acest eveniment si anume elementul surpriza.
Înfrângerea lui Victor Ponta în alegerile prezidentiale din România, revolta împotriva lui Viktor Orban în Ungaria (mii de cetateni îl acuza pe premier de angajarea unor functionari publici corupti si apropierea de Kremlin), mobilizarea civica din Cehia (cehii protesteaza fata de presedintele Milos Zeman, acuzându-l, de asemenea, de apropiere de Moscova) au fost surprinzatoare.
În Europa Occidentala, cei aflati la putere sunt de asemenea nepopulari, dar în Europa Centrala statul bunastarii este mult mai slab, coruptia este mai puternica si puterea este mai fragila. Am vazut în Bulgaria proteste de strada care au dus la înlaturarea de la putere a Guvernului. Acest lucru nu s-ar întâmpla niciodata în Europa Occidentala, afirma de Waele, care este si decanul Facultatii de Stiinte Politice si Sociale a Universitatii Libere din Bruxelles (ULB).
Situatia este însa mai specifica în România. În Ungaria pare sa nu existe alternativa la Orban si, în mare masura, acelasi lucru pare sa se aplice Cehiei si Bulgariei.
În România, Iohannis vine ca o alternativa, dupa o mobilizare a populatiei, în pofida sprijinului pentru Ponta al oligarhilor, al unor mass-media foarte puternice si al Bisericii Ortodoxe. Faptul ca un luteran, un reprezentant al unei minoritati mici a câstigat, este foarte neobisnuit pentru o perioada de izolationism si intensificare a nationalismului.
În cazul Cehiei si Ungariei, revolta populara arata o respingere a politicilor guvernamentale fata de Moscova. Publicului occidental îi este greu sa înteleaga, dar în Europa Centrala, unele forte politice joaca un rol de echilibru, ca si cum ar fi înca posibil sa se aleaga între UE si Rusia, ceea ce este absurd.
"Orban este mai prorus decât erau comunistii ungari în anii 1980. Este foarte neobisnuit. În Bulgaria exista o traditie de prietenie cu Rusia exista o miscare slavofila puternica. Chiar si Cehia are ceva similar dar în Ungaria nu exista nimic de genul acesta. Totusi, pentru populatia ungara, care se simte profund occidentala, aceasta alianta a lui Orban cu Putin este uluitoare", sustine de Waele.
Ceea ce îi place însa lui Orban la Putin nu este Putin în sine, ci "modelul sau de stat autoritarist, statul sau politienesc, controlul presei, democratia sa de fatada si redusa la minim", explica profesorul universitar.
Mediafax

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.