Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aeroportul din Istanbul a fost atacat cu obuze de MORTIER

aeroport

Explozia care a provocat în data de 23 decembrie moartea unei femei pe aeroportul Sabiha Gokcen din Istanbul a avut ca origine un tir de obuze de mortier, a anunţat un procuror citat de agenţia de presă Anadolu, citată de AFP.

Potrivit magistratului de la Istanbul care se ocupă de anchetă, aceste obuze au fost trase în plină noapte, dinspre exteriorul aeroportului, ucigând, în momentul când au căzut pe pistă, un angajat al serviciilor pentru întreţinere şi curăţenie în vârstă de 30 de ani şi rănind un altul.

'Ancheta a stabilit că patru obuze de mortier au fost trase în jurul orelor locale 02:15 (00:15 GMT), dintr-o zonă împădurită situată la circa 2 kilometri depărtare de aeroport. A fost stabilit că fragmentele de obuz au atins avioane şi agenţi ai serviciilor de întreţinere', se spune într-o declaraţie citată de agenţie.

Cinci avioane ce staţionau în acest aeroport internaţional, al doilea din cel mai mare oraş al Turciei de pe malul său asiatic, au fost avariate uşor.

Autorităţile turce nu au oferit nicio explicaţie imediată cu privire la explozie, care a determinat o importantă desfăşurare de efective ale poliţiei, într-un climat de tensiune suscitat în Turcia de ameninţarea jihadistă şi de reluarea conflictului kurd.

Cu trei zile mai târziu, o organizaţie kurdă, gruparea Şoimii Libertăţii din Kurdistan (TAK), a revendicat operaţiunea pe site-ul său, ca ripostă la 'atacurile fasciste care reduc la ruine oraşele kurde'.

După mai mult de doi ani de armistiţiu, luptele sângeroase au fost reluate în vara trecută între forţele de securitate turce şi rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Aceste confruntări au zădărnicit negocierile de pace angajate în 2012 pentru a pune capăt unui conflict care s-a soldat deja cu peste 40.000 de morţi din 1984.

Responsabilii turci consideră TAK o ramură a PKK, încă aceasta aceasta din urmă afirmă că nu deţine controlul asupra grupării.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.