Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALDE: PNL pune în pericol sistemul energetic și securitatea energetică națională

alde.ro
alde

"Așa-zișii liberali ai PNL au votat împotriva sistemului energetic și a securității energetice naționale. Este vorba despre proiectul pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 care a primit luni, 26 septembrie a.c., un vot favorabil, în plenul Senatului. Din păcate, am observat o nouă mostră a ridicolului PNL, care, după ce votase această lege în primă fază, după retrimiterea ei în Parlament de către președintele Iohannis și-a schimbat poziția față de inițiativa legislativă.

Demersul de modificare a Legii energiei poartă semnătura parlamentarilor ALDE şi, inițial, avea și susținerea reprezentanţilor Partidului Naţional Liberal. Prin proiectul de lege dorim consolidarea sistemului energetic şi eliminarea oricăror vulnerabilităţi interne. Ideea de a trata în mod echitabil toţi producătorii de energie şi de a permite realizarea mixului energetic, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state membre UE, a fost de altfel reiterată şi de ministrul Victor Vlad Grigorescu, în ultima sa vizită la ELCEN Bucureşti.

Citește și: Vasile Blaga deschide lista liberalilor la Timiș pentru Senat

Mai simplu spus, mixul energetic (care conectează toate tipurile de companii producătoare de energie din țara noastră) asigură stabilirea unui preț mediu/mic al energiei pentru populația și economia României. Practic, mixul energetic asigură securitatea energetică a României, prin scăderea prețului și blochează intrarea în faliment a multor companii energetice din România.

În luna iulie, Legea 123/2012 a fost retrimisă Parlamentului, când preşedintele Klaus Iohannis a ales să nu o promulge. În cererea de reexaminare, se susţinea că unele dintre prevederile legii menționate, sunt neclare și pot genera o serie de consecinţe cu un potențial efect negativ în domeniu. Aceleaşi ,,voci bine intenţionate” care au stat la baza deciziei lui Iohannis, au contat şi pentru PNL, care a votat împotrivă.

Cu sau fără ajutorul celor din PNL, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, va ajunge săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor.

Votul de luni, este un pas incontestabil pentru salvarea Sistemului Energetic Național, din punct de vedere al sustenabilității energetice a României pe termen mediu și lung. Mai ales că în ultimele luni au intrat în insolvență trei mari companii energetice: Complexul Energetic Hunedoara, CET Govora și ELCEN București, iar votarea propunerilor de modificare a legii înseamnă salvarea companiilor românești.", a spus senatorul ALDE, Dian Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.