Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALDE susține nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de prim-ministru

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea Călin Popescu Tăriceanu Daniel Constantin

Răspunsul politic al coaliției PSD-ALDE, la criza declanșată de refuzul președintelui Iohannis de a accepta propunerea inițială de premier avansată de către coaliția de guvernare, este o nouă nominalizare pentru funcția prim-ministru, în persoana domnului Sorin Grindeanu, au anunțat ieri, co-președinții ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul partidului.

Co-președintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat că în cadrul ședinței cu parlamentarii ALDE, care a avut loc astăzi, a fost apreciată decizia comună la care s-a ajuns, pentru o nouă nominalizare a primului ministru.

„Este o decizie plină de înțelepciune, deși PSD-ul a câștigat alegerile, deși domnul Liviu Dragnea era primul îndreptățit să ocupe funcția de prim-ministru, a luat și prima dată o decizie înțeleaptă, aceea de a respecta legea în ciuda votului popular masiv pe care l-a primit și a nominalizat-o pe Sevil Shhaideh. Sigur, decizia incorectă pe care președintele a luat-o ieri, Liviu Dragnea a fost pus în fața altei situații și cred eu că decizia de astăzi, de asemenea, trebuie și va fi apreciată în viitor. Am decis împreună să nu aruncăm țara într-o criză politică majoră, astfel încât nu am mers pe calea războiului, ci am mers pe calea înțelepciunii; vrem să guvernăm, vrem să punem în aplicare un program de guvernare comun pe care l-am agreat împreună cu PSD și astăzi, conducerea PSD a făcut o nouă nominalizare.

Ca persoană care a lucrat cu Sorin Grindeanu în Guvernul Victor Ponta, nu pot decât să mă bucur de decizia PSD de a-l nominaliza, este o persoană în care avem încredere, o persoană bine pregătită, o persoană care cred că va fi capabilă să pună în aplicare un program de guvernare comun PSD și ALDE”, a afirmat Daniel Constantin.

Co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat că: „Anunțul pe care l-a făcut președintele PSD, Liviu Dragnea, vine după îndelungi discuții și consultări reciproce pe care le-am avut în decursul zilei de ieri și de astăzi, după cum știți. Această soluție politică la care noi am ajuns, mă refer la o nouă nominalizare, este răspunsul politic pe care noi am găsit de cuviință să-l dăm ca urmare a crizei politice care s-a declanșat, urmare a refuzului nemotivat al președintelui de a desemna-o pe doamna Sevil Shhaideh, prima propunere a noastră de prim-ministru. Noi am considerat că în acest moment, mai important decât o criză a orgoliilor, pentru că altfel nu putem numi acest refuz nemotivat al președintelui, este mai important să evităm adâncirea crizei politice care s-a conturat, pentru că punem mai presus de interesul nostru personal sau ambițiile noastre personale, punem mai presus de ele interesul național, interesul țării. Acesta este motivul pentru care am convenit cu cei de la PSD să venim cu o nouă propunere, așa cum ați auzit, o vom înainta președintelui”.

Călin Popescu Tăriceanu și-a exprimat speranța ca această a doua propunere să fie acceptată de către președintele țării: „Dacă președintele refuză și a doua oară, este clar că ceea ce urmărește nu este decât un joc de putere și amplificarea unei crize politice care probabil i s-ar părea domniei sale că-i aduce avantaje. Și atunci, sigur că nu avem la dispoziție alte soluții politice inovatoare. Ceea ce e clar, știm ce avem de făcut într-o asemenea situație și sper să nu fim nevoiți să ajungem la adâncirea crizei politice”.

Totodată, co-președintele ALDE a dezaprobat acuzațiile nefondate aduse în utimele zile împotriva doamnei Sevil Shhaideh: „Este, cred, de datoria noastră să ne arătăm solidaritatea într-o asemenea situaţie, să ne exprimăm regretul că asemenea practici au loc în România şi să îmi exprim şi speranţa că pe viitor să nu mai vedem, să nu ne mai trezim în asemenea situaţii absolut jenante şi regretabile, care ne pun într-o lumină defavorabilă în faţa românilor şi în faţa străinilor. Vreau încă o dată să subliniez că soluţia politică pe care noi o propunem este o soluţie care să detensioneze situaţia în care ne găsim şi să ne permită să ne concentrăm pe ceea ce românii îşi doresc, adică punerea în aplicare a unui program politic pe care noi l-am propus cetăţenilor, cei de la PSD care au obţinut majoritatea voturilor acestora, în care ei îşi pun speranţele şi pe care noi avem obligaţia să îl punem în aplicare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.