Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic: Propunerea PNL de alegeri la primari în două tururi este neconstituțională

alegeri

Partidul Național Liberal (PNL) a anunțat astăzi că s-a răzgândit și vrea alegerea primarilor în două tururi. Analistul politic Cristian Pârvulescu a declarat că alegerile într-un singur tur de scrutin a fost o eroare de la început, însă a explicat că propunerea PNL de schimbare a legii se lovește de un impediment constituțional, relatează Digi24.

Analistul politic a atras atenția că există o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) care prevede că legea electorală nu poate fi schimbată cu un an înainte de alegeri. Astfel, propunerea PNL de alegere a primarilor în două tururi nu se poate realiza.

Propunerea PNL se lovește de un impediment constituțional. Decizia pe care CCR a luat-o pe 25 ianuarie 2012, dar care este reiterată în decizia privind votul prin corespondență. Decizia CCR din 2012 e anulat decizia Guvernului Boc de a comasa alegerile, și a introdus ca principiu că nu se poate modifica legile electorale cu un an înainte de alegeri. În noua decizia privind votul prin corespondență, CCR este destul de clară: modificarea legii cu mai puțin de un an înainte de alageri, chiar și în absența unei intenții de manipuilare, modificările vor fi ridicate de interese iminente ale unui partid politic. Ori acum ne referim la acest citat, pentru că este în interesul unui partid politic”, a declarat Cristian Politic.

Mai mult, Cristian Pârvulescu a declarat că propunerea PNL este tardivă și că ar fi trebuit să aibă locul anul trecut.

Ar fi fost benefică (propunerea n.red) dacă ar fi avut loc anul trecut. Primarii PNL, PSD sau alți primari își doresc, ca toți primarii, să fie realeși. Și au o singură condiție esențială: alegeri într-un singur tur”, a declarat analistul politic.

De asemenea, analistul politic a precizat că legea privind alegerile primarilor într-un singur tur de scrutin, s-a realizat la presiunea primarilor, pentru că alegerile într-un singur tur îi favorizează.

A fost de la început o eroare. O eroare, care s-a făcut la presiunea primarilor. Partidele politice depinde de mobilizarea primarilor. De aceea, decizia PNL de astăzi este curajoasă, pentru că sigur nu este urmată și apreciată de primarii PNL, pentru că în turul doi de scrutin ar putea să piardă. În turul doi, de obicei, se formează coaliții, iar coalițiile se formează de obicei împotriva celui din fruntea clasamentului”, a explicat Cristian Pârvulescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.