Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă în Polonia: Lech Walesa este vizat

Polish Secret Service polonia

Organismul polonez care investighează crimele comuniste, Institutul Memoriei Naţionale (IPN), a anunţat joi iniţierea unei investigaţii cu privire la posibila falsificare a unor documente ce ar dovedi colaborarea liderului istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, cu serviciile secrete în perioada comunistă, transmite AFP.

Fără să fi efectuat o expertiză grafologică, IPN a publicat luni fotocopii ale respectivelor documente găsite la domiciliul văduvei unui fost ministru de interne din acea perioadă, Czeslaw Kiszczak. Lech Walesa a reacţionat afirmând că sunt falsuri grosolane. El a recunoscut totuşi că a făcut 'o greşeală' semnând nişte documente în anii '70, dar a negat că ar fi fost informator al serviciilor secrete. El a susţinut că funcţionari din cadrul acestor servicii (SB) au falsificat chitanţe pentru sume de bani primite de colaboratorul 'Bolek', numele de cod ce i-ar fi fost atribuit.

Pe lângă acele chitanţe, printre documente se mai regăsesc şi note manuscrise, inclusiv un angajament de colaborare semnat Lech Walesa 'Bolek', precum şi rapoarte dactilografiate sau manuscrise ale unor conversaţii pe care ofiţeri de legătură ai SB le-ar fi avut cu 'Bolek' începând din anul 1970 şi până în 1976, când această colaborarea s-ar fi încheiat după ce Walesa a cerut întreruperea ei. Acest caz a relansat în Polonia teoriile - promovate mai ales de conservatorii aflaţi acum la putere - că regimul comunist ar fi căzut în urma unei operaţiuni puse la cale de serviciile speciale. Una dintre teorii avansează ideea că în spatele acestei operaţiuni ar fi fost serviciile secrete sovietice, care ar fi urmărit păstrarea puterii reale în mâinile fostei elite comuniste, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.