Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara cu cele mai mari resurse de petrol din lume e plasată în stare de urgenţă economică

www.itv.com

Tribunalul Suprem de Justiţie (TSJ) din Venezuela a validat decretul preşedintelui Nicolas Maduro prin care ţara este plasată în "stare de urgenţă economică", ignorând avizul negativ oferit la 22 ianuarie de către Parlamentul controlat de opoziţie, relatează AFP.

Decretul "a intrat în vigoare odată cu publicarea sa, iar legitimitatea, validitatea, vigoarea şi eficienţa sa juridică şi constituţională sunt irevocabile, conform a ceea ce este prevăzut" în lege, a precizat TSJ într-un aviz făcut public joi pe pagina sa de internet.

Citește și: HAHAHA Ce s-a întâmplat cu satelitul lansat de Coreea de Nord / VIDEO

Textul permite în special ca guvernul să poată recurge la mijloace ale companiilor private (de transport şi de distribuţie) pentru a "garanta accesul" la alimente, medicamente şi bunuri de primă necesitate şi pentru a controla schimburile.

"Aceasta facilitează într-o mare măsură munca", a reacţionat preşedintele socialist Nicolas Maduro la televiziunea de stat, precizând că va anunţa primele măsuri în următoarele zile.

Citește și: NASA bagă spaima în omenire: Se apropie un asteroid

"Tribunalul Suprem de Justiţie s-a exprimat. Decizia sa este sfântă şi trebuie respectată de toate sectoarele şi de toate instituţiile", a insistat el.

Pe Twitter, deputatul de opoziţie Juan Guaido şi-a exprimat criticile. "TSJ nu poate uzurpa competenţele puterii legislative", a postat el, informează agerpres.ro

Citește și: Prima țară din lume care interzice sarea

Deputatul José Guerra, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai decretului, a spus că Tribunalul Suprem "se crede stat în stat" şi "se consideră deasupra voinţei poporului".

Decretul, care instituie această stare de urgenţă pentru 60 de zile într-o ţară în plină criză economică din cauza căderii preţului petrolului, a fost adoptat de Nicolas Maduro la 15 ianuarie.

Citește și: Legea salarizării a ajuns să aibă 3 variante: Iată salariile vehiculate

Însă măsura a fost respinsă o săptămână mai târziu de către Parlament, unde opoziţia deţine majoritatea.

Sesizată de liderii partidului aflat la putere, Camera Constituţională a TSJ le-a dat în cele din urmă câştig de cauză.

Opoziţia, dar şi sindicatele şi mediul de afaceri se tem că decretul ameninţă proprietatea şi afacerile private, distruge puterea de cumpărare şi năruie piaţa locurilor de muncă.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Momentul în care un judecător ISIS îi taie mâna unui hoț

Venezuela, altădată un bogat producător de petrol datorită rezervelor sale imense de ţiţei - cele mai mari din lume -, a intrat într-o gravă criză economică odată cu prăbuşirea preţului petrolului.

În viaţa de zi cu zi, aceasta se traduce printr-o penurie de produse de bază precum cafea, ulei sau scutece, venezuelenii fiind nevoiţi să stea ore întregi la cozi, de la un supermarket la altul, pentru a se putea aproviziona.

Citește și: Prima condamnare în dosarul ”minore pentru VIP-uri”: Cât a primit un judecător implicat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.