Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu: 'România nu mai este stat de drept și Iohannis nu e străin de acest lucru'

Traian Băsescu revine cu acuzații la adresa unor persoane și a unor instituții, pe care le acuză că au distrus statul de drept. Fostul președinte oferă și o serie de exemple din care deduce faptul că instituțiile reacționează pentru a proteja anumite persoane.

„Vreau să clarificăm un lucru: Nu Iohannis a clarificat statul de drept în România. Intrați pe orice site și vedeți declarațiile vicepreședintelui Biden în 2014, în care spune că România este stat de drept.

România mai nu este stat de drept și domnul Iohannis nu e străin de acest lucru. Familia Iohannis a fost deposedată de una din case printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Brașov. Domnul Iohannis a spus că nu e mulțumit și s-a și aprobat revizuirea și mutarea procesului la Pitești. Pentru unii se poate, pentru alții nu se poate. Când președintele nu recunoaște o hotărâre definitivă, nu mai suntem într-un stat de drept, pentru că președintele a dat un exemplu”, a declarat Băsescu la RTV.

Vezi și: Băsescu aruncă BOMBA în cazul Olteanu: 'Am avut cunoștință...'

Fostul președinte a mai da exemplu și cazul Rarinca. Potrivit lui Băsescu, din respect pentru justiție, Livia Stanciu trebuia să accepte decizia inițială de achitare, așa cum a făcut și fostul președinte în cazul condamnării fratelui său, decizie pe care o consideră nedreaptă.

Un al treile exemplu dat de Băsescu a fost cazul fostului șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, reținut de DNA într-un dosar de despăgubire de la ANPR. „Au fost sluguțe care au zis: 'Șefu, ăsta v-a necăjit, haideți că-l executăm noi'”, a declarat Băsescu, făcând referire la procesul de incompatibilitate al lui Iohannis.

De asemenea, Traian Băsescu a făcut referire la Alina Bica, fostul procuror-şef al DIICOT. "Singura decizie care poate a fost neinspirată, şi Bica ar fi fost liberă azi, este că atunci când mi-a pus demisia pe masă, i-am spus 'Ia-o şi pleacă cu ea, pleacă la treabă, că nu se poate întâmpla aşa ceva în România'", a spus Băsescu. 

Fostul şef al statului a dat exemplu şi condiţiile în care Elena Udrea a fost arestată preventiv. "A vorbit de doamna Kovesi şi de domnul Coldea, cu un accent mai mare pe domnul Coldea", a spus Băsescu. 

El a vorbit şi despre "spectacolele din 2015 şi începutul lui 2016 din faţa DNA". "Oamenii plecau condamnaţi de la DNA (...) Aceşti oameni (...) nu au parte de un proces corect, foarte mulţi dintre ei au fost arestaţi pe presiune publică (...) Noi judecam oamenii sub sigla DNA, pentru că aşa a fost făcută regia", a spus Băsescu. 

Fostul preşedinte a mai susţinut că există "un joc în trei", în care din când în când se bagă şi Klaus Iohannis. 

"E un joc în trei, în care din când în când se mai bagă şi Iohannis cu casa de la Sibiu. Ai supărat-o pe preşedinta Înaltei Curţi, te-am bărbierit, l-ai supărat pe Coldea, eşti bărbierit, l-ai supărat pe Iohannis, (...) eşti bărbierit (...) Punem instituţiile statului să rezolve răfuielile? Sunt semnale pe care eu le trag că riscăm să plecăm de la statutul de stat de drept către un stat care reacţionează ori de câte ori atingi 3-4 persoane, ceea ce e de nepermis", a mai spus Băsescu. 

Totodată, Traian Băsescu a spus că Serviciul Român de Informaţii "trebuie pus zdravăn sub control". 

"Este evident că avem probleme cu controlul activităţii serviciilor secrete şi eu asta am spus-o înainte să-mi termin mandatul. Am spus că trebuie făcut un sistem de control efectiv al acţiunii serviciilor secrete. Aici nu există dubii. Nu ne putem permite să continuăm aşa, (...) SRI trebuie pus zdravăn sub control, (...) SRI poate fi pus sub control, activitatea SRI, printr-o comisie parlamentară de control extrem de puternică", a spus Băsescu. 

În cazul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Băsescu a invocat necesitatea legii răspunderii magistraţilor. "Instrumentul nu este punerea DNA sub control parlamentar, ci instrumentul este legea răspunderii magistraţilor. Eu vă dau scris că, dacă ar fi existat legea răspunderii magistraţilor, foarte multe cazuri de abuz ar înceta", a mai afirmat Băsescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.