Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belarus minimalizează temerile Occidentului privind o agresiune, determinate de exerciţiile militare comune cu Rusia

Belarus

Belarusul a transmis miercuri că Occidentul nu are niciun motiv să se teamă de un atac din partea Rusiei sau de faptul că Moscova ar putea lăsa în urmă trupe după amplul exerciţiu militar pe care îl desfăşoară cu Minskul, pentru o posibilă ocupare a vecinilor săi vestici, relatează Reuters. Rusia a spus în repetate rânduri că exerciţiile, numite 'Zapad' sau 'Occident' şi începute la 14 septembrie, au un specific pur defensiv şi nu au ca ţintă o ţară terţă sau un grup de ţări.

NATO şi-a exprimat îngrijorarea că Moscova s-ar putea folosi de aceste exerciţii de război ca acoperire pentru a staţiona trupe şi echipamente în Belarus. Alianţa Nord-Atlantică a mai transmis că manevrele sunt lipsite de transparenţă şi că numărul de trupe ar putea fi mult mai mare decât cei 12.700 de militari declaraţi oficial de Moscova şi Minsk. Vecinii Rusiei şi-au exprimat temerea că Moscova ar putea folosi exerciţiile ca o repetiţie pentru ocuparea unor ţări precum Polonia, Ucraina sau cele trei state baltice - Lituania, Letonia şi Estonia -, care au fost toate sub sfera de influenţă a Moscovei până la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Polonia şi ţările baltice sunt acum membre ale NATO şi UE, în timp ce Ucraina încearcă la rândul său să întărească legăturile cu cele două blocuri.

"Încercarea de a discredita exerciţiile este un lucru extrem de neprofesionist", a spus preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukanşeko. "Nu vom purta niciun război împotriva nimănui. Să nu vă aşteptaţi la vreun atac din partea noastră - cu atât mai puţin asupra Ucrainei", a declarat el presei la un poligon militar la 75 de km est de capitala Belarusului, Minsk, după ce a asistat la ultima zi de exerciţii Zapad.

"Toate trupele se vor întoarce în locurile lor de staţionare permanentă", a spus el, îmbrăcat în uniformă militară de camuflaj, în calitate de comandant suprem. "Într-o săptămână, chestiunea va deveni irelevantă", a adăugat Lukaşenko.

Câteva ore mai devreme, preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a făcut din aceste exerciţii militare punctul central al discursului său anual din cadrul Adunării Generale a ONU de la New York. "Chiar în timp ce vorbim, aproximativ 100.000 de militari ruşi sunt angajaţi în exerciţiul militar ofensiv 'Zapad 2017' la graniţele statelor baltice, Poloniei şi chiar în Arctica", a spus ea. "Kremlinul repetă scenarii agresive împotriva vecinilor săi, antrenându-şi armata să atace Occidentul. Exerciţiul este de asemenea parte a unui război informaţional menit a răspândi nesiguranţă şi teamă", a mai afirmat Dalia Grybauskaite, conform Agerpres.

Kremlinul a spus miercuri că a oferit numeroase informaţii despre exerciţii înainte de derularea lor ataşaţilor militari ai tuturor ţărilor interesate şi le-a permis observatorilor acestora să asiste la manevre pentru a elimina orice îngrijorări.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.