Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Despescu (IGPR): Măsurile legale vor fi dublate de îmbunătăţirea dotării poliţiştilor

www.mai.gov.ro
Ministerul de Interne, MAI

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, a declarat că proiectul ce transpune în lege procedurile poliţieneşti, lansat joi în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), întăreşte capacitatea de intervenţie a poliţiştilor, însă este nevoie şi de alte măsuri, printre care îmbunătăţirea dotării acestora. "Aş vrea să subliniez că acest proiect întăreşte capacitatea de intervenţie a poliţiştilor, poliţistul fiind cel care îşi desfăşoară întreaga activitate în slujba cetăţeanului. Ne dorim reguli clare, reguli care să fie cunoscute de toţi cetăţenii, astfel încât să fie eliminate toate dubiile cu privire la legalitatea intervenţiei poliţiştilor. Suntem conştienţi că nu este suficient acest cadru legal şi de aceea avem nevoie şi de alte demersuri", a spus Bogdan Despescu, la sediul MAI.

El a informat cu privire la trei categorii de măsuri care vor fi implementate. Primul set de măsuri se referă la intensificarea activităţilor de pregătire profesională din punct de vedere tactic, dar şi din punct de vedere teoretic, ţintele fiind cei care acţionează în principal în cadru operativ. "Un al doilea set de măsuri se referă la îmbunătăţirea dotării poliţiştilor, pe de o parte din punctul de vedere al elementelor de protecţie - până în prezent am achiziţionat 500 de maieuri antiglonţ şi anti-înjunghiere, imediat în perioada următoare vor mai fi încă 1.000 livrate. De asemenea, avem în achiziţie până la sfârşitul anului 1.000 de veste antiglonţ şi totodată 10.000 de pulverizatoare cu substanţă iritant-lacrimogenă şi 10.000 de bastoane tip tonfă şi tip telescopic", a precizat Despescu.

Acesta a adăugat că, până în prezent, au fost achiziţionate 222 de autoturisme prin proiecte cu fonduri nerambursabile, amintind că se află în achiziţie încă 391 de astfel de autoturisme şi a fost lansată o procedură tip acord-cadru pentru 5.500 de autoturisme de patrulare şi 100 pentru intervenţie. "Un al treilea set de măsuri se referă la o campanie de informare mult mai intensă a cetăţenilor, (...) pentru a transmite cât mai multe dintre informaţii din punct de vedere al drepturilor cetăţenilor şi poliţiştilor", a mai spus Despescu, anunţă Agerpres.

Întrebat dacă se are în plan achiziţionarea unor arme non-letale bazate pe energie electrică, şeful IGPR a arătat că se acţionează în etape, iar în viitor se au în vedere şi astfel de echipamente. "Ne gândim să acţionăm în etape. În legislaţia actuală este prevăzut bastonul cu energie electrostatică, iar din punct de vedere al aparatelor de tip 'taser', ne gândim să avem toate condiţiile îndeplinite din punct de vedere al legislaţiei şi din punct de vedere al pregătirii poliţiştilor şi, cu siguranţă, ne dorim ca în perioada următoare să avem în dotare şi asemenea mijloace", a menţionat Despescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.