Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bosnia stă pe un butoi de pulbere. Sârbii SFIDEAZĂ autorităţile de la Sarajevo

Sârbii din Bosnia sfidează luni puterea de la Sarajevo şi celebrează 'sărbătoarea naţională', declarată totuşi neconstituţională şi primită cu indignare de către bosniacii musulmani, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Instituţiile federale apărute în urma Acordurilor de la Dayton, care au pus capăt războiului intercomunitar soldat cu aproape 100.000 de morţi (1992-1995), se află în mare dificultate şi nu au fost niciodată puse atât de puternic sub semnul întrebării.

Citeşte şi: Diplomat american, ÎMPUŞCAT în piept - VIDEO

Bosnia este un stat "inutil", "un proiect internaţional ratat", "un monstru care nu funcţionează", a afirmat Milorad Dodik, preşedintele entităţii sârbilor din Bosnia, Republica Srpska, una din cele două componente ale ţării, alături de Federaţia croato-musulmană.

Îşi trăieşte "ultimele momente", "se comportă ca un boxer năucit care loveşte în toate părţile pentru că ştie că este sfârşitul", a adăugat el. "Dacă Bosnia ar avea puţină inteligenţă (...), ne-am îndrepta spre o separare amiabilă", a mai spus el.

Această sărbătoare, marcată printr-o defilare a poliţiştilor în capitala entităţii sârbilor din Bosnia, Banja Luka, este văzută ca o provocare de către bosniacii musulmani: ea celebrează crearea, la 9 ianuarie 1992, a Republicii Srpska, cu trei luni înainte de începutul conflictului.

Printre fondatorii săi a figurat şi Radovan Karadzic, condamnat la 40 de ani de închisoare la Haga, în special pentru masacrul asupra a aproape 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani la Srebrenica, considerat un act de genocid de către justiţia internaţională.

"Ei celebrează moartea copiilor şi apropiaţilor noştri, în timp ce noi căutăm în continuare oase de la sute de victime" ale masacrului de la Srebrenica, şi-a exprimat indignarea Hatidza Mehmedovic, preşedinta unei asociaţii a unor 'mame de la Srebrenica'.

Citeşte şi: Portavocea Beijingului îl avertizează pe Trump: 'China se va răzbuna!'

Liderul politic al bosniacilor musulmani, Bakir Izetbegovic, a sesizat Curtea Constituţională din Bosnia, care a decis ca fiind 'discriminatorie' pentru celelalte comunităţi această 'sărbătoare naţională'.

Însă Milorad Dodik nu a ţinut cont de acest lucru şi a organizat în septembrie un referendum care a primit adeziunea cvasi-totalităţii votanţilor în rândul celor 1,1 milioane de sârbi din Bosnia, adică aproape o treime dintre locuitorii ţării.

Occidentul a făcut apel la respectarea deciziei Curţii Constituţionale, în timp ce chiar înainte de acest scrutin, Milorad Dodik s-a afişat la Moscova în compania preşedintelui rus Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, Comandamentul NATO din Bosnia, care garantează menţinerea păcii alături de o forţă europeană, şi-a exprimat opoziţia faţă de defilarea unor membri ai armatei federale la Banja Luka. O luare de poziţie care arată, potrivit lui Milorad Dodik, "că trebuie să refuzăm orice cale care duce la NATO".

"Dacă ne uităm la contextul actual, vedem că înclinaţia Republicii Srpska spre Rusia este evidentă", a afirmat analistul politic bosniac Tanja Topic.

Deşi autorităţile o neagă, festivităţile au o dimensiune religioasă. La sosirea sa, duminică seară, la Banja Luka, Patriarhul Irinej al Bisericii Ortodoxe Sârbe a afirmat că Republica Srpska este "o operă divină (creată) pentru a salva poporul sârb, ca el să se menţină pe pământurile îmbibate de sânge".

Citeşte şi: Frigul polar ÎNGHITE toată Europa. Cel puţin 20 de oameni au murit răpuşi de ger - FOTO

Defilarea de luni de la Banja Luka are loc în prezenţa preşedintelui Serbiei, Tomislav Nikolic, care nu îşi ascunde înclinaţia rusofilă.

În schimb, premierul Aleksandar Vucic este absent. Adevăratul omul forte al Serbiei, el a angajat ţara în negocierile cu Uniunea Europeană, menajând în acelaşi timp Moscova.

Într-o scrisoare către Milorad Dodik, el i-a cerut "să protejeze cu mândrie (...) Republica Srpska, dar şi pacea şi stabilitatea în întreaga Bosnie".

Altădată favorit al europenilor, va merge Milorad Dodik mai departe? El a vorbit în mai multe rânduri despre organizarea în 2018 a unui referendum privind "autodeterminarea".

Aceasta "nu este pe ordinea de zi în acest an", a dat el asigurări duminică, adăugând: "Dacă evenimentele nu vor accelera lucrurile".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.