Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Captură de senzaţie a serviciilor secrete: Toţi jihadiştii tremură

jihadisti

Serviciile secrete occidentale au obţinut liste ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI) ce cuprind nume şi date ale militanţilor acesteia, a anunţat marţi mass-media germană, citată de agenţia EFE.

Posturile de televiziune NDR şi WDR, precum şi cotidianul Suddeutsche Zeitung susţin că au avut acces la unele dintre aceste documente cu ajutorul unui colaborator care îşi desfăşoară activitatea la graniţa dintre Turcia şi Siria. Conform cotidianului menţionat, orice voluntar care se oferă să colaboreze cu SI în Siria trebuie să răspundă unui chestionar alcătuit din 32 de întrebări. Pe lângă datele personale şi cele de contact ale rudelor care vor fi înştiinţate în eventualitatea morţii voluntarului, acesta trebuie să precizeze dacă se oferă, de exemplu, să fie spion, combatant sau terorist sinucigaş.

Suddeutsche Zeitung consideră că scurgerea acestor date ilustrează situaţia economică dificilă a SI, provocată de scăderea preţului petrolului (o importantă sursă de venit pentru jihadişti) şi de bombardamente. Prin urmare, diminuarea soldelor combatanţilor jihadişti îi determină pe mulţi dintre aceştia să accepte cu uşurinţă să fie mituiţi în schimbul unor servicii, cum pare a fi cazul respectivelor liste a căror autenticitate a fost confirmată de Biroul Federal de Investigaţii Penale german (BKA). Aceste liste ar putea ajuta la descoperirea unor jihadişti aflaţi în prezent în Europa sau la confirmarea suspiciunilor care îi privesc pe alţii, Suddeutsche Zeitung dând în acest sens exemplul unui anume Kerim Marc B, cetăţean turco-german, arestat de autorităţile germane după ce s-a întors din Siria, procesul său începând miercuri la Dusseldorf. Acesta a fost reţinut pe baza unor convorbiri purtate pe internet, dar respectivele documente ar putea aduce dovada colaborării sale cu jihadiştii.

Pe aceste liste se regăsesc şi persoane care, după ce au revenit din Siria, au negat în faţa poliţiei germane orice contact cu SI şi au susţinut că deplasarea lor în Siria a avut o motivaţie pur umanitară, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.