Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE a aprobat 24 de programe de dezvoltare rurală de 8,12 mld. euro pentru România

euro

Comisia Europeana a aprobat marti 24 de programe pentru dezvoltare rurala, în valoare totala de 27 de miliarde euro, destinate îmbunatatirii competitivitatii sectorului agricol pâna în 2020, iar României i-au fost alocate cele mai mari fonduri, de 8,128 miliarde euro.

Pe lânga România, statele beneficiare ale acestor programe sunt Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania, Irlanda, Italia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

Dintre aceste state, Bulgariei i-au fost alocate fonduri de 2,36 miliarde euro, Cehiei 2,3 miliarde euro , iar Croatiei 2,02 miliarde euro . Germania va beneficia de fonduri în valoare de 4,31 miliarde de euro, alocate mai multor regiuni.

"Comisia Europeana a aprobat astazi 24 de programe de dezvoltare rurala destinate îmbunatatirii competitivitatii în sectorul agricol al UE, protejarea zonelor rurale si a mediului si consolidarea economica si sociala a comunitatilor rurale pâna în 2020", se arata într-un comunicat al Executivului UE, potrivit Mediafax.

Potrivit CE, programele adoptate marti vor crea peste 40.000 de locuri de munca în zonele rurale si aproximativ 700.000 de locuri de formare pentru a încuraja inovarea, transferul de cunoștințe, practicile agricole durabile și întreprinderi mai puternice în mediul rural.

Prin aceste programe, statele vor avea la dispozitie fonduri în valoare de 27 miliarde de euro din bugetul UE, cofinanțate prin alte fonduri publice la nivel național, regional și/sau prin fonduri private.

Modernizarea exploatațiilor agricole, sprijinul acordat tinerilor agricultori, gestionarea durabila a terenurilor și îmbunatațirea infrastructurilor de banda larga se numara printre acțiunile prioritare ale programelor naționale și regionale adoptate.

"Una dintre cele mai importante trasaturi ale conceptului nostru de dezvoltare rurala consta în faptul ca avem prioritați, însa este la latitudinea fiecarui stat membru sau a fiecarei regiuni sa elaboreze un program adaptat provocarilor și oportunitaților sale. Programele adoptate astazi ofera finanțare pentru o serie de proiecte dinamice, care variaza de la proiecte de modernizare pentru agricultura și de încurajare a reînnoirii generațiilor în Croația și România, pâna la extinderea conexiunilor în banda larga în zonele cu o densitate scazuta a populației din Emilia Romagna și la sprijinul pentru agricultura ecologica în Suedia sau consolidarea gestionarii ecologice a terenurilor la 1 milion de hectare de teren agricol din Irlanda", a declarat comisarul pentru agricultura și dezvoltare rurala Phil Hogan.

Sprijinul pentru dezvoltare rurala este așa-numitul pilon al doilea al politicii agricole comune, care furnizeaza statelor membre un pachet de finanțare UE gestionat la nivel național sau regional, în cadrul programelor multianuale cofinanțate. În total, sunt prevazute 118 programe în toate cele 28 de state membre, cu sprijin în valoare de 99,6 de miliarde euro din fonduri UE, în perioada 2014-2020, prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), aceste masuri fiind cofinanțate prin finanțari naționale, regionale și private suplimentare.

Programele adoptate marti cresc numarul proiectelor de dezvoltare rurala aprobate la 51, ceea ce înseamna ca, pâna în prezent, au fost aprobate programe în valoare de peste 62 miliarde de euro (aproximativ 62,4 % din buget).

Noul Regulament privind dezvoltarea rurala pentru perioada 2014-2020 abordeaza șase prioritați economice, de mediu și sociale, iar programele includ obiective clare care stabilesc realizarile urmarite. În plus, pentru a coordona mai bine acțiunile și pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale și de investiții europene (ESIF), s-a încheiat cu fiecare stat membru în parte un acord de parteneriat în care se prezinta strategia generala pentru investițiile structurale finanțate de UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.