Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia caută aliați pentru a bloca impunerea cotelor obligatorii de refugiați

negocieri

Republica Ceha încearca sa mobilizeze alte state din Uniunea Europeana pentru a constitui o minoritate de blocaj care sa împiedice la reuniunea de joi a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) impunerea unor cote obligatorii permanente de refugiati, transmite agentia EFE.

Dupa ce la reuniunea extraordinara a Consiliului JAI de pe 22 septembrie a fost adoptat - recurgându-se la un vot prin majoritate calificata - un mecanism de repartizare obligatorie între statele blocului comunitar a 120.000 de refugiati în urmatorii doi ani, mai multe tari vest-europene, printre care Germania, Franta si Austria, sustin acum ca aceasta practica a împartirii imigrantilor extracomunitari sositi în Europa sa devina un mecanism automat cu caracter permanent.

La doua zile dupa acea reuniune a Consiliului JAI, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca decizia privind împartirea acestor 120.000 de refugiati a fost doar un 'prim pas', ea subliniind ca obiectivul pe care-l va urmari de acum înainte va fi instituirea unor cote obligatorii permanente. 'Sunt absolut convinsa ca Europa nu are nevoie doar de o repartizare punctuala, ci mai ales de o procedura durabila cu privire la repartizarea de refugiati între statele membre', a afirmat atunci sefa guvernului de la Berlin în fata parlamentarilor germani.

Potrivit cotidianului ceh Pravo, guvernul de la Praga a stabilit ca mandatul ministrului de interne Milan Chovanec la reuniunea ordinara a Consiliului JAI de pe 8 octombrie va fi sa se opuna impunerii cotelor permanente de refugiati. 'Republica Ceha respinge mecanismul permanent de împartire, dar sustine luarea în discutie a propunerii de creare a unei liste comunitare cu tari de origine sigure', a declarat purtatorul de cuvânt al guvernului de la Praga.

Întrucât, în lipsa consensului, statele ce sustin ideea unor astfel de cote permanente nu ar avea sanse sa le impuna decât tot cu ajutorul unui vot prin majoritate calificata, guvernul ceh încearca sa ralieze si alte state pentru a forma împreuna o minoritate de blocaj care sa împiedice adoptarea unei asemenea decizii, daca se va ajunge la supunerea ei la vot în Consiliul JAI. Printre aliatii pe care-i va cauta Republica Ceha se numara tarile care au votat împotriva cotelor obligatorii la reuniunea JAI din 22 septembrie, respectiv România, Ungaria si Slovacia, plus Finlanda (care s-a abtinut la acel vot), Polonia si statele baltice.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.