Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine va fi noul Mesia al politicii românești?

Există un electorat în România, a cărui dimensiune variază destul de mult și pe care îl putem numi mesianic. Acesta se caracterizează prin câteva trăsături care, în general, trebuie să fie îndeplinite simultan.

1. Mesianicul definește politica ca o luptă între bine și rău

2 Vrea o schimbare și o vrea acum! Adică vrea să înlocuiască răul cu binele.

2. Crede că următoarele alegeri sunt cruciale. Crede altfel spus că punctul doi de deasupra este posibil și urgent.

Bun, până aici nu este neapărat ceva spectaculos. O bună parte din activitatea politică presupune stimularea acestor atitudini. Mai interesant este ce urmează

3. Mesianicul crede că există o persoană și numai una (Salvatorul) care, în acest moment poate să asigure triumful binelui asupra răului.

4. Pentru asta, el este dispus să ierte tot felul de lucruri Salvatorului.

Punctul de deasupra îi face adeseori nesuferiți pe mesianici. Când e campanie ei laudă abilitățile unice și potrivite momentului pe care le are Salvatorul. După ce trece campania și dimensiunea umană a Salvatorului devine mai vizibilă, discursul lor devine: „ei, măcar nu este nenorocitul de X; știi, noi am știu mereu cine e Salvatorul ăsta dar am ales răul cel mai mic”.

5. Mesianicii demonizează Opoziția. Cine nu înțelege cât de minunat e candidatul lor, sau cine nu este dispus să se prefacă pentru a promova răul cel mai mic este considerat prost ori de rea credință.

Ei bine, acest segment de populație este curtat asiduu.

Nicușor Dan inspiră mesianismul cel mai pur. Până și susținătorii USR, ba nu, până și membrii USR sunt ocazional iritați de lipsa de toleranță a fanilor lui Nicușor și ai Clotildei.

Al doilea candidat la titlul de Salvator este, desigur, Dacian Cioloș. Suporterii săi sunt mai discreți (că nu se știe măcar dacă acesta candidează) dar, la limită, la fel de fermi. Lui Cioloș nu i se cere să salveze doar Patria ci și PNL.

Al treilea Salvator în pregătire este experimentatul Traian Băsescu. Nu este clar ce mai găsesc susținătorii la el. Dar este clară speranța ca, precum în 2004, 2008, 2009, 2012, 2014, va salva într-un mod misterios Patria.

Consecințele acestei aglomerații este că există o energie politică comună care trece între cei trei ca între vase comunicante:

  • Dacă Cioloș candidează și USR strânge numărul de semnături pentru a intra în cursă, atunci PMP devine aproape sigur partid extraparlamentar.
  • Dacă PMP inspiră credibilitate în campanie și Cioloș susține exclusiv PNL, atunci USR riscă să nu intre în Parlament.
  • Dacă atât PMP cât și USR fac figură onorabilă, atunci beneficiile aduse de Cioloș către PNL vor fi extrem de limitate.

Interesant însă este care din aceștia trei se va impune ca "Salvator de serviciu" sau "cel mai salvator dintre salvatori". Electoratul mesianic nu este extrem de mare.

There will be only one.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.