Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliţia anti ISIS recunoaşte că a lansat din eroare un bombardament asupra unor forţe ale regimului

facebook.com/sirianul
siria

Coaliţia internaţională care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a recunoscut că a lansat din greşeală un bombardament asupra forţelor care au legături cu regimul sirian pe 17 septembrie, în apropiere de Deir Ezzor, în estul Siriei, relatează AFP. Potrivit Pentagonului, 'erori' şi 'factori umani' au dus la situaţia în care coaliţia a confundat forţe 'aliniate regimului sirian' cu jihadişti, ceea ce a dus la lansarea acestui bombardament care s-a soldat cu aproximativ 90 de morţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Coaliţia internaţională condusă de SUA nu luptă împotriva forţelor regimului Bashar al-Assad şi atacă numai jihadişti, în principal pe cei grupării Statul Islamic şi ocazional forţe ale Al-Qaida. Atacurile din 17 septembrie au fost efectuate de avioane americane, australiene, daneze şi britanice, a anunţat într-o conferinţă de presă telefonică generalul american Richard Coe, însărcinat cu ancheta. Regimul sirian a acuzat atunci coaliţia că a lansat o lovitură 'intenţionată' şi aliatul său rus a sesizat ONU, conform Agerpres.

Administraţia americană şi-a exprimat 'regretele' după bombardament, dar nu şi-a asumat formal responsabilitatea. Potrivit anchetei generalului Coe, lanţul circumstanţelor care au condus la această eroare a început cu identificarea greşită a unui vehicul, atribuit grupării Statul Islamic. Toate analizele ulterioare au continuat pe această bază eronată, a explicat generalul, care a subliniat faptul că forţele bombardate nu purtau nici uniforme, nici insigne pentru a putea fi identificate. Coaliţia a încetat atacurile atunci când a fost avertizată de către ruşi că bombarda forţe legate de regimul sirian, prin linia de comunicare creată pentru a evita incidentele între avioane ruseşti şi aparate de zbor ale coaliţiei internaţionale în Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.