Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană propune un registru de transparenţă pentru instituţiile de bază ale UE

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri extinderea la Parlamentul European şi la Consiliul European a regulii ca toţi lobiştii ce doresc să aibă acces la decidenţii acestor instituţii de bază ale blocului comunitar să se înregistreze în prealabil, transmite AFP, potrivit agerpres.

Citește și: Statele Unite nu cedează: VOR ATACA PRIMELE în cazul unui conflict nuclear

Iniţiativa se doreşte a fi un efort de transparenţă după scandalurile în care sunt implicaţi fostul preşedinte al CE, José Manuel Barroso, şi fostul comisar european şi vicepreşedintă a CE, Neelie Kroes.

Barroso este criticat pentru decizia sa de a se angaja la banca americană Goldman Sachs, iar despre Neelie Kroes s-a aflat săptămâna trecută că a condus o societate offshore cu sediul în Bahamas chiar în perioada mandatului ei în executivul comunitar.

Citește și: Adele a dat LOVITURA în SUA / VIDEO

'Cetăţenii au dreptul să ştie cine încearcă să influenţeze procesul legislativ în UE. Propunem o regulă simplă: nicio întâlnire cu decidenţii fără înregistrare prealabilă. Cu ajutorul registrului, publicul va vedea cine face lobby, pe cine reprezintă aceşti lobişti şi cât cheltuie ei', a explicat la o conferinţă de presă vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, el susţinând că registrul obligatoriu 'va deschide ferestrele tuturor instituţiilor europene la Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg'.

Regula înregistrării lobiştilor se aplică deja în cazul Comisiei Europene, iar această instituţie doreşte acum să o extindă şi la celelalte două instituţii de bază ale UE, respectiv Parlamentul European şi Consiliul European.

Citește și: INTERVIU cu omul care negociază cumpărarea Antena 3: ‘Am vorbit cu Camelia Voiculescu’

La ora actuală, orice reprezentant al unui grup de interese care doreşte să se întâlnească cu un comisar, cu un membru al cabinetului său ori cu un director general trebuie mai întâi să se înregistreze în registrul de transparenţă al Comisiei, regulă devenită obligatorie după ce Comisia condusă de Jean-Claude Juncker şi-a preluat mandatul în anul 2014, în prezent numărul înregistrărilor în acest registru fiind de 9.932.

Citeşte şi: Proorocirea lui Victor Ponta despre Vasile Blaga s-a adeverit

Mai mult de jumătate din aceste înregistrări reprezintă sindicate şi alte grupuri profesionale, iar aproximativ un sfert sunt organizaţii non-guvernamentale. Se mai regăsesc în registru cabinete de consultanţă sau de avocatură, grupuri de reflecţie şi de cercetare, precum şi organizaţii religioase şi organisme ce reprezintă autorităţi locale şi regionale.

Citește și: Cine a încălcat armistițiul? Băsescu-Ponta-Ghiță sau Kovesi-Coldea?

Comisia propune în cazul Parlamentului European înregistrarea obligatorie mai ales a lobiştilor care doresc să se întâlnească cu eurodeputaţi, cu secretarul general, directorii generali şi secretarii generali ai grupurilor politice.

Vezi şi: OFICIAL - Vasile Blaga a decis: NU mai candidează/ UPDATE

În cazul Consiliului European, obligativitatea înregistrării în registru ar urma să se aplice pentru întâlnirile cu secretarul general şi cu directorii generali, precum şi cu ambasadorii ţării care asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi succesorii lor imediaţi.

Această propunere mai trebuie discutată de Comisie şi cu aceste două instituţii comunitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.