Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Fiscal desfiinteaza Codul Fiscal propus de Ponta: In forma actuala implica un risc extrem

cod fiscal

Consiliul Fiscal condus de Ionut Dumitru desfiinteaza Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala propuse de Guvernul Ponta. Institutia a avizat negativ cele doua coduri si considera ca masurile propuse de acestea nu sunt sustenabile si mai mult decat atat, ele nu pot fi puse in acord cu adoptarea Euro in 2019.

"Castigurile de eficienta in colectarea taxelor si a impozitelor si in cheltuirea banului public trebuie sa fie folosit in mod prudent si gradual, fara a pune in pericol echilibrele macroeconomice", se arata intr-o opinie a Consiliului Fiscal, formulata luni.

Răspunsul premierului

Consiliul Fiscal care face o serie de estimari sumbre atrage atentia ca acestea au fost facute fara a tine cont de angajamentul de a mari bugetul Apararii si de reactia pe care o vor avea pietele financiare fata de o deteriorare de proportii a a finantelor publice din Romania.

Ce mai arata Raportul institutiei conduse de Ionut Dumitru:

Potrivit estimarilor Consiliului fiscal, proiectul de modificare a Codului fiscal in forma sa actuala implica un risc extrem de deteriorare permanenta si de proportii a pozitiei finantelor publice ale Romaniei. Estimarile Consiliului fiscal indica deficite efective superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru deficitul efectiv in intervalul 2016-2019, iar evolutiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugereaza reversarea progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010. Asemenea evolutii sunt in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale instituite de LRFB, precum si cu tratatele de guvernanta fiscala la nivel european al caror semnatar Romania este.

Trebuie mentionat ca agentiile de rating accentueaza in comunicatele lor recente faptul ca evaluarile sunt conditionate de prezervarea progreselor in ceea ce priveste pozitia structurala a finantelor publice. Romania ar putea ajunge sa se finanteze la costuri mult mai mari. De aceste imprumuturi scumpe ar fi afectat si sectorul public si cel privat, informeaza HotNews.

Este discutabila oportunitatea unei relaxari fiscale de asemenea proportii in conditiile in care pozitia ciclica a economiei este estimata de catre Comisia Europeana a se situa aproape la echilibru (output gap apropiat de 0) in anul 2016. Romania risca sa intre din nou in capcana unei politici fiscale pro-ciclice, apasand pe acceleratie in faza de expansiune a ciclului economic si riscand sa fie constransa sa implementeze masuri de ajustare structurala intr-o inevitabila faza viitoare de recesiune. Exista o cvasi-unanimitate in literatura recenta de specialitate in a identifica niveluri semnificativ mai ridicate ale multiplicatorilor fiscali in perioada de recesiune si valori reduse in perioada de expansiune, ceea ce inseamna ca beneficiile in materie de crestere economica suplimentara pe termen scurt ca urmare a unei relaxari fiscale pro-ciclice sunt depasite de costurile pe care o inevitabila consolidare fiscala le-ar putea genera in faza descendenta a ciclului economic, cum de altfel experienta Romaniei din ultimii 10 ani o demonstreaza din plin.

"Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa", se arata in concluziile Raportului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.