Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contraatac dur al BNR la legea dării în plată: S-au urmărit interese ascunse. E o ticăloșie

bogdan-olteanu

După zile de tăcere oficialii BNR rup tăcerea cu privire la legea despre care bancherii susțin că îi va duce în pragul falimentului. E vorba de legea votată în Parlament prin care dacă un client nu mai poate plăti rata la un imobil achiziționat printr-un credit imobiliar el poate lăsa băncii casa și a scăpat de orice datorii la bancă.

Vezi și: Deputatii au decis. Bancile, lovite in plin. Românii primesc un ajutor nesperat

BNR susține însă că nu e vorba de o salvare pentru oamenii cu probleme, ci un ajutor pentru rechinii imobiliari:

Acest articol urmărește să clarifice poziția juridică a BNR în raport cu propunerea legislativă privind darea în plată. Este o încercare de a explica în mod corect și în limbaj accesibil. Poziția oficială va ajunge, pe căile normale, la Președinție. Remarcile privitoare la interese nelegitime servite de această propunere vor fi transmise organelor în drept.

În fine colegii de la Direcțiile de specialitate se vor ocupa în aceste zile de demontarea afirmațiilor false referitoare la numărul de persoane cu datorii restante, la numărul de familii aflate în pericol să își piardă locuința și alte asemenea cifre aruncate în dezbatere cu grave neglijente privitoare la ordinul de mărime.

În intervenții publice anterioare am demontat mai multe afirmații neprofesioniste ale avocatului Piperea, legate de chestiunea supravegherii macroprudențiale, a condițiilor de conversie a creditelor în franci elvețieni, a altor împrejurări în care acesta a îmbinat necunoașterea legislației europene cu reaua credință. De această dată, pentru că numărul perlelor juridice este spectaculos, voi separa chestiunea, tratând-o într-o casetă pentru cei interesați.”, susține Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.

Vezi și: 'Clasa politică a răspuns cu un abuz la ani de zile de abuzuri'. Secretele din declaratiile de avere

El lanseaza acuzatii dure la adresa avocatului Gheorghe Piperea, cel care a scris legea privind darea in plata a caselor ipotecate, despre care spune ca a promovat aceasta lege nu pentru a-i ajuta pe cei care nu-si mai pot plati ratele la banca, cum sustine public, ci pentru a-i favoriza pe speculantii imobiliari, de la care sa incaseze onorarii pentru a se imbogati.

Legea prevede, la articolul 5, ca debitorul trebuie sa transmita bancii, prin intermediul unui avocat, executor judecatoresc sau notar public, o notificare prin care o informeaza ca a decis sa-i transmita dreptul de proprietate asupra imobilului, in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de credit ipotecar, costurile aferente fiind suportate de catre debitor.

Avocatii vor incasa onorarii suplimentare de la cei care vor sa scape de credite, intrucat legea prevede ca bancile pot refuza darea in plata, caz in care o instanta de judecata va decide daca aproba sau nu cererea clientilor.

Olteanu spune ca principalii beneficiari ai legii lui Piperea sunt speculantii imobiliari bogati, nu oamenii simpli care si-au luat credite pentru propria locuinta, pe care nu o vor parasi, chiar daca valoarea acesteia este mai mica decat a creditului:

Autorii insistă în discursul public pe ideea micii locuințe cu caracter rezidential. În schimb, evită în textul legii orice circumstanțiere a imobilului ce face obiectul dării în plată. E puțin probabil să vedem o rată însemnată de dări în plată ale locuințelor; experiența de până acum arată că debitorii fac efortul de a plăti, iar băncile evită greșeala de a executa silit apartamentele în care locuiesc debitorii ce nu dețin alte imobile. Și atunci, cine va beneficia? În mod logic, principalii beneficiari vor fi cei bogați, nu cei săraci.

Olteanu merge mai departe, sugerand ca Piperea a promovat aceasta lege pentru a-i favoriza pe speculantii imobiliari bogati tocmai pentru a putea incasa de la acestia onorarii grase:

“Se poate pune întrebarea, într-o perioadă în care populismul e la căutare, de ce un avocat care și-a câștigat averea prin populisme împotriva băncilor ar susține o măsură care în mod evident îi favorizează cu mult mai mult pe debitorii înstăriți? Păi, să evaluăm consecințele aplicării acestei legi. O familie în nevoie, care ar da înapoi băncii apartamentul în care locuiește, s-ar elibera de credit, dar ar rămâne o familie în nevoie – de unde să plătească avocatul? În schimb, un investitor imobiliar care s-ar descarca de vreun teren luat în 2007 și a cărui valoare s-a prăbușit, ei bine, acela ar avea de unde să plătească avocatul. Cine are urechi să audă.

Vezi și: Jelania bancherilor - 'Cel puțin o bancă va intra în faliment!' Ce măsuri se anunță

Să îi ajuți pe cei în nevoie e o opțiune a societății. Să îi ajuți, fără să știi, pe cei care nu au nevoie e o prostie. Să îi ajuți, pe ascuns, pe cei care nu au nevoie e o ticăloșie”, sustine viceguvernatorul Olteanu chiar in titlul articolului de pe blogul BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.