Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă, întrebarea zilei pentru ambasadorul SUA Hans Klemm

cozmin gusa

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă opinia analistului politic Cozmin Gușă pe tema situației politice interne în contextul noului dosar deschis de către procurorii DNA pe numele liderului PSD Liviu Dragnea.

realitatea.net:

Consultantul politic Cozmin Guşă a lansat o ipoteză, întrebându-se dacă nu cumva Liviu Dragnea "un om al sistemului, care a colaborat în interes şi avantaj personal întotdeauna" nu este un om care "are o misiune: distrugerea PSD".
"E interesant să discutăm despre Dragnea şi dosarul său, doar pentru cei care cunosc realitatea dosarului, pentru că, altfel, la ce a prezentat DNA astăzi, a discuta dacă situaţia TelDrum e frauduloasă sau nu, e o discuţie ca să ne aflăm în treabă şi asta şi-ar dori şi cei care îl sfătuiesc pe Dragnea. El e o victimă a consultanţilor şi faptul că nu îşi ia în mână statutul de lider politic al majorităţii parlamentare îi dăunează foarte mult şi îl face atât de necredibil în demersurile sale", a spus Cozmin Guşă la Realitatea TV.
Consultantul politic a explicat că este frământat de o întrebare la care nu are răspuns, aşa că o va adresa, retoric: "Eu nu am înţeles rostul întâlnirii ambasadorului SUA cu Dragnea imediat după audierea şi prezentarea faptelor din dosar şi transformarea lui în suspect, în condiţiile în care dl. Klemm îşi asumă, în România, un rol de păzitor al democraţiei, al statului de drept, al luptei anticorupţie. Cu toate cutumele diplomatice minimale, pe care eu le cunosc foarte bine, domnul Klemm ar fi trebuit să refuze acea întâlnire şi să o lase pentru nişte zile mai bune. Întrebarea zilei este, pentru mine, de ce domnul Hans Klemm, acest apărător al luptei anticorupţie şi al democraţiei de tip euroatlantic, a acceptat această întâlnire".
Cozmin Guşă a explicat cum vede dosarul TelDrum şi reacţia lui Liviu Dragnea, spunând: "În ce îl priveşte pe Dragnea, îi înţeleg frustrarea: e un om al sistemului, protejat de sistem şi căruia i s-au închis mai multe dosare la comanda sistemului. Ştie că, în ciuda acestor acuzaţii, toate aceste dosare se pot rezolva sau s-ar putea rezolva pentru că dânsul a asistat la asemenea scene. Atunci când a tăiat porcul alături de oamenii de la vârful sistemului, bine înţeles că a asistat la discuţii în care oamenii sistemului care au fost "albiţi". El ştie că pentru fapte mai grave decât scandalul TelDrum aceşti oameni n-au păţit nimic.
El a asistat la discuţii despre regimul Băsescu, el ştie cu precizie în ce fel au fost fraudate alegerile din 2009 ca regimul lui Băsescu să se perpetueze la putere. El are prieteni care erau prieteni foarte apropiaţi cu oamenii din sistem, cel puţin cu George Maior sau cu Florian Coldea. A stat, la rândul său, cu oameni apropiaţi regimului Băsescu, în timp ce el spunea că este în Opoziţie. De aici şi marea lui mirare: cum el, unul dintre cei mai absconşi colaboratori ai sistemului din România, poate să păţească aşa ceva. Mirarea lui şi perplexitatea acestora pesedişti i-a făcut să nu meargă în număr aşa mare să îl susţină la DNA. Problema lui Liviu Dragnea este această neînţelegere a treburilor....cum de el, în ciuda atâtor semnale, ajunge într-o asemenea situaţie". (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Fortus Iaşi, ultimul mare producător de utilaj greu din România, privatizat în 2003 pentru 700.000 de euro şi intrat în insolvenţă în 2008, ar putea scăpa de cea mai mare parte a datoriilor dacă AAAS, principalul acţionar, va prelua în plată active ale societăţii pentru a-i stinge datoriile.
Potrivit specialiştilor, darea în plată este o modalitate de stingere a datoriilor, care nu poate fi realizată fără acordul creditorului, care în cazul de faţă este statul, prin Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS).
Ca atare, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostă AVAS) a iniţiat un proiect de ordonanţă prin care propune simplificarea procedurii de stingere totală sau parţială a creanţelor deţinute de autoritate, inclusiv pentru creanţele născute în timpul procesului de insolvenţă, „în scopul reinserţiei în circuitul economic”.
Altfel spus, Fortus scapă de datoriile către stat, fără a intra sub incidenţa ajutorului de stat, astfel încât să poată fi ulterior vândută.
Scopul declarat este însă posibilitatea ca Fortus Iaşi să „o ia de la început, rapid şi eficient”, păstrarea locurilor de muncă şi a clienţilor.(Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Avem în faţă o mare şansă, şansa de a construi o nouă Polonie, o Polonie a tuturor, puternică, independentă“, este mesajul trimis polonezilor de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ PiS, înainte de ziua independenţei, un eveniment marcat de un marş naţionalist fără precedent la care au aderat şi suporterii PiS.
Kaczynski îşi construieşte o nouă Polonie, una în care partidul său caută să domine în toate sferele de putere, de la companii de stat la instituţii de stat, şi pe care o îndepărtează de ordinea europeană.
Curând, guvernul PiS va avea şi o nouă componenţă. Oameni din partid spun că va fi o schimbare de structură a Executivului, însă presa şi piaţa speculează că remanierea are ca scop eliminarea din guvern a miniştrilor nepopulari în condiţiile în care partidul se pregăteşte pentru elegerile regionale din 2018, notează Reuters.
Presa speculează, de asemenea, că Kaczynski intenţionează să-i ia locul pre­mierului Beata Szydlo pentru a-şi consolida puterea, înainte de alegerile din 2019. Surse din partid neagă acest lucru şi spun că remanierea are în vizor ministerele energiei, apărării şi digitalizării. Kaczynski, 68 de ani, este unul dintre politicienii în care publicul are cea mai mică încredere, însă se bucură de o influenţă enormă în spatele scenei.
Împletind conservatorismul social catolic cu etatismul economic şi cu scepticismul în ceea ce priveşte integrarea europeană mai în profunzime, guvernul lui Szydlo, care se apropie de al doilea an de guvernare, a condus ţara într-o perioadă de creştere economică rapidă şi cu standarde de viaţă în urcare, după cum scrie Financial Times.
Un sondaj al firmei de cercetare CBOS arată că 50% dintre polonezi nu văd niciun deznodământ negativ pentru acţiunile guvernului Szydlo. Participanţii au lăudat guvernul mai ales pentru programul de susţinere financiară a familiilor „500 plus“, pentru reducerea vârstei de pensionare şi pentru şomajul mic. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Pe cine crede Donald Trump, preşedintele SUA, în afacerea presupusei tentative de ingerinţă rusească în alegerile americane? Pe Vladimir Putin cu care s-a întâlnit în Asia şi care i-a spus că nu a intervenit niciodată îun scrutinul de anul trecut? Sau serviciile de informaţii americane, care spun că au dovezi despre implicarea ruşilor în subminarea campaniei lui Hillary Clinton pentru a-l favoriza pe candidatul republican? Polemica despre presupusa «naivitate» a liderului de la Casa albă a agitat toate sferele politice şi de informaţii de la Washington tot week-endul.
Polemica a fost declanşată de declaraţiile lui Donald Trump şi de salva sa de mesaje pe Twitter. După ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin în marginea unui summit asiatic, şeful Casei albe nu s-a putut abţine să declare şi să scrie următoarele : «De fiecare dată când mă vede (preşedintele rus), îmi spune că nu a făcut asta. Si când îmi spune asta, cred că este sincer. Cred că se simte insultat, ceeace nu este bine pentru ţara noastră» a precizat Trump.
Pentru liderul de la Casa albă, anchetele procurorului special şi ale celor trei comisii ale Congresului, prezidate toate de nişte republicani, nu sunt decât nişte «tentative de asasinat democrat.» Preşedintele american a profitat de ocazie pentru a pune din nou la îndoială concluziile agenţiilor de informaţii care-l acuză pe Putin că a comandidat ingerinţele Rusiei în campania electorală de anul trecut. Trump i-a calificat astfel pe toţi foştii şefi ai serviciilor de informaţii drept «mercenari şi birocraţi politici.»
Val de critici din ambele tabere politice de la Washington
Prima piatră a aruncat-o senatorul republican John McCain, fost candidat la preşedinţia SUA. «A lua de bune spusele unui fost colonel KGB şi nu pe cele al serviciilor noastre de informaţii, nu înseamnă America First! Atitudinea lui Donald Trump nu este doar naivă dar şi periculoasă pentru ţara noastră» a declarat McCain. Un ton similar au utilizat şi democraţii americani. Pentru Mark Warner, «preşedintele este fie intimidat de Putin, fie îi este teamă de ceeace acesta ar putea face, fie se teme de ce rezulate vor da investigaţiile. Cu alte cuvinte, ceeace face Trump vizavi de ruşi este fie naivitate, fie ignoranţă, fie teamă» a mai precizat senatorul democrat. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.