Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cronica unui eșec anunțat: Situație critică pentru PNL în cursa pentru Capitală și sectoare

primarie

Refuzați de Nicușor Dan,  liberalii își fac  calculele în ultima  săptămâna de  campanie pentru București. În timp ce  Cătălin Predoiu    vorbește  deja de înfrângere arătându-l cu degetul pe  candidatul USB ca unicul responsabil pentru neinstalarea unuui primar de dreapta la cârma Capitalei, în sectoare situația s-a înrăutățit. Șansele de a păstra numărul  actual de primării de sectoare s-au redus  considerabil, în cea mai mare parte datorită prestației propriilor candidați.

PNL este pe punctul de a intra în colaps la nivelul Capitalei. În ciuda fuziunii  operate  între  vechiul PNL și fostul PDL, forțele  combinate  ale celor  două partide nu și-au găsit  suflul și tempo-ul necesar pentru a se  folosi  eficient de acest  atuu. De  la frecușurile  dintre  noii parteneri pentru dobândirea puterii în filiale,  până la  bâlbâielile  legate de  desemnarea candidatului pentru Primăria Capitalei,  accentuate de  transplantarea unor  colegi din teritoriu în postura de candidați de sectoare sau lideri de organizații,  totul a  contribuit la agravarea acestei situații în loc de  a deveni soluții salvatoare.

Dacă Predoiu este  perceput deja ca perdant în partid,  când  vine vorba de primăriile de sectoare, părerile sunt împărțite. "Avem  șanse în trei. La 1, 2 și 4, la cinci lucrurile s-au complicat", susțin surse din conducerea la vârf a PNL.

Alte surse  de la nivelul PNL București susțin însă că  așteptările  conducerii centrale nu-și regăsesc  și  reflectarea pe teren. La nivelul Sectorului 1, disensiunile existente între cele  trei facțiuni din interiorul PNL, coroborate  cu  impunerea lui Alexandru Nazare pentru locul de candidat la primărie a  făcut ca, în prezent, acesta să se afle pe locul trei în  această cursă după social democratul Dan Tudorache  și  candidata Uniunii Salvați Bucureștiul, Armand Clotilde. Nici micile artificii legate de alăturarea imaginii  fostului primar, Andrei Chiliman  în afișele de campanie nu au ajutat. Dimpotrivă, problemel penale  ale acestuia au avut efect de  bumerang pentru candidatura lui Nazare  susțin  sursele citate.

La Sectorul 2,  Dan Cristian Popescu are  o misiune  dificilă în ciuda faptului că  drumul i-a  fost netezit de tragerea  pe linie mooartă a actualului primar  Neculai Onțanu, în urma problemelor acestuia cu justiția.   Tensiunile existente între vechii liberali și   foștii democrat-liberali conduși de Anca Boagiu nu au dispărut și se văd în mobilizarea pentru campanie,  ne-au dezvăluit  sursele citate și îngreunează șansele de  câștigare a acestei primării.  Complicații  noi au apărut și ca urmare a  candidaturilor USB și ALDE care au mușcat serios din electoratul de dreapta pe care se bazează  PNL. De altfel, lupta pentru  cel mai potrivit candidat al dreptei care  se dă de  câteva  săptămâni între Cătălin Predoiu și Nicușor Dan a oferit și mai multă vizibilitate candidaților de sectoare a Uniunii Salvați Bucureștiul și pun sub semnul întrebării șansele lui Dan Cristian Popescu de a câștiga scaunul de edil mult dorit.

La sectorul 3, aducerea  Cristinei Pocora pe ultima sută de metri a ridicat scorul  filialei.  Conștienți că  acest sector va rămâne înc ontinuare roșu, liberali speră  să adune măcar 25-30%, deși ținta  asumată de filiala  condusă de Florin Alexe era de 34%  din sufragii.

Alianța  neoficială  perfectată de Răzvan Sava  cu  fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone e cea mai dătătoare de speranțe pentru liberali. Chiar dacă colaborarea  acestora a   fost dezavuată de conducerea PNL,  singurul care a plătit negativ pentru  această asociere cu primarul  acuzat  în dosarul  tragediei  de la Colectiv a fost  chiar Cătălin Predoiu. Potrivit surselor citate,  candidatul PNL la primăria Capitalei a  pierdut  voturile fanilor lui Piedone , iar  voturile  adunate  de la tineri după ce  s-a disociat de mișcarea lui Sava nu au putut  compensa acest  handicap.

La nivelul sectorului 5, intrarea lui Marian Vanghelie în cursă a  complicat toate calculele, și ale PSD și ale PNL. surse din staff-ul de campanie susțin că Ovidiu Raețchi mai poate spera   doar să facă o imagine frumoasă  și  să obțină peste 20%  ale aceste alegeri. Omologul său de la  sectorul 6, Răzvan Mironescu  este  dat ca și înfrânt, fiind situat în  analizele interne, după  social-democratul Gabriel Mutu și  independentul  Ștefan Florescu care se   bucură de  sprijinul  fățiș acordat de  Piedone.

Confruntată cu acest scenariu, conducerea PNL se pregătește deja să arunce  responsabilitatea eșecului pe un țap ispășitor extern. După ce l-au curtat atâta  vreme, recunoscând indirect  că sunt incapabili să câștige Primăria Capitalei de unii  singuri, acum  liberalii îl fac pe Nicușor Dan, unicul  responsabil pentru un eventual  succes social-democrat la nivelul Capitalei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.