Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuba. Paradă impresionantă pentru comemorarea lui Fidel Castro - VIDEO

Forţele armate cubaneze şi mii de locuitori ai Havanei au participat luni la o defilare în Piaţa Revoluţiei din Havana, pentru a marca a 58-a aniversare a revoluţiei cubaneze şi a-i aduce un omagiu fostului lider Fidel Castro, decedat la 25 noiembrie, relatează AFP şi Xinhua, conform agerpres.

Parada fusese programată iniţial pentru data de 22 decembrie, fiind amânată în urma decesului lui Fidel Castro şi a celor nouă zile de doliu naţional.

Citeşte şi: Prima ţară din Europa care asigură şomerilor un venit substanţial NECONDIŢIONAT

Parada, prezidată de şeful statului, Raul Castro, a fost dedicată şi împlinirii a 60 de ani de la crearea Forţelor Armate Revoluţionare (FAR). În cadrul ei a fost prezentată o replică a iahtului Granma, care i-a adus pe Fidel Castro şi pe cei 82 de tovarăşi ai săi din Mexic în Cuba pentru a declanşa revoluţia în 1956.

Raul Castro, ministru al apărării timp de aproape cinci decenii înainte de a prelua preşedinţia de la fratele său Fidel, a făcut din Forţele armate revoluţionare stâlpul regimului, cu o puternică implicare în viaţa politică şi economică. Spre deosebire de evenimentele similare din 2006 şi 2011, forţele armate au defilat luni fără echipamente militare.

După defilarea armatei a urmat un 'marş al poporului combatant', convocat de preşedintele Raul Castro, la care mii de persoane i-au adus un omagiu 'comandantului şef' Fidel Castro, decedat la vârsta de 90 de ani.

Mulţi dintre participanţi au purtat fotografii ale fostului preşedinte sau bannere cu slogane precum 'Îţi mulţumim, Fidel' sau 'Fidel este Cuba'.

'Cuba nu va renunţa la niciunul din principiile sale (...) Nimeni nu ne va putea face să ne uităm istoria, nici simbolurile independenţei poporului nostru', a declarat preşedinta Federaţiei studenţeşti universitare, Jennifer Bello, singurul orator care a luat cuvântul în faţa principalilor lideri ai ţării, în Piaţa Revoluţiei.

Citeşte şi: Serviciile secrete belgiene au încercat să-l recruteze pe liderul jihadiştilor

În acelaşi discurs, reprezentanta studenţilor cubanezi s-a referit la procesul de apropiere între Washington şi Havana, lansat la sfârşitul lui 2014, afirmând că acesta va fi unul 'îndelungat' şi că rămân 'multe de făcut'. Ridicarea embargoului american impus în 1962 şi restituirea către Cuba a bazei navale de la Guantanamo constituie pentru Havana condiţii prealabile obligatorii, a amintit Jennifer Bello.

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele ales al SUA, Donald Trump a avertizat că ar putea pune capăt dezgheţului cu Havana dacă aceasta nu va fi accepta un acord 'mai bun' decât cel angajat de preşedintele Obama, cu contrapartide în materie de drepturi ale omului, democraţie şi economie de piaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.