Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vede un doctor identitatea și rolul familiei?

Dan și Paula Dejeu

Libertatea de a alege este cu certitudine una dintre cele mai importante posesiuni ale unei ființe umane conștiente și trebuie respectată. În acest sens, este crucial ca fiecare persoană să realizeze faptul că omenirea traversează o perioadă istorică critică, în care se face abuz de liberul arbitru. Faptul că adolescenți începând cu 12-13 ani pot decide prin lege să își definească orientarea sexuală cu sau fără acordul părinților, vorbește de la sine.

Ca medici, am observat și putem spune că individul este expus în permanență unei realități cotidiene de o diversitate care nu cunoaște limite, fără a i se prezenta adevărul față de care trebuie să se raporteze în procesul decizional. Totul se scaldă într-o adâncă și confuză relativitate. Lait-motivul postmodernist susține că totul poate fi orice, oricând, oricum, oriunde și tocmai pentru protejarea liberului arbitru este esențial să ne întrebăm: "Dacă acest lucru este valabil, mai poate fi considerat ceva corect, drept și bine? Dacă da, în ce condiții și cine le stabilește?"

Într-o astfel de realitate, omul este nevoit totuși să ia decizii - pe plan personal, spiritual, profesional și familial. Are în propriile mâini responsabilitatea autodefinirii în toate aceste domenii de viață. Astfel, are pe de o parte toată libertatea de alegere în ceea ce-l privește, iar pe de cealaltă, toate consecințele psiho-somatice și relaționale care derivă din alegerile făcute.

Din perspectiva noastră – medici care au studiat de-a lungul anilor ființa umană în toate aspectele ei la pachet cu teoria evoluționistă versus cea creaționistă – concluzia personală a fost să acceptăm realitatea fizică naturală/firească a lucrurilor care s-au desfășurat dintotdeauna după aceleași principii morfo-fiziologice, de la detaliu la întreg.

Recunoaștem adevărul unic și absolut prezent în Scriptură și în viziuna sa creaționistă, motiv pentru care fiecare aspect al vieților noastre se ghidează după aceste directive și se subordonează voii suverane a lui Dumnezeu, fără ca viața noastră de familie să facă excepție de la ele. Ca medici, nu putem nega aspecte și procese naturale precum nașterea, anatomia, sexualitatea, reproducerea, regenerarea, boala sau moartea. Tot ca medici, putem afirma după ani de zile de experiență profesională că familia – cu rolurile de soț/soție și mai apoi cele de părinte/bunic/străbunic – are sens, scop și logică doar în limitele impuse de Cel Care le-a instituit la începutul omenirii, reprezentând totodată premizele dezvoltarii unei societăți echilibrate și cheia evoluției civilizației de-a lungul vremilor.

Toate acestea le afirmăm în prezent din poziția de medicie, soț-soție și părinți a trei copii, într-un cadru familial întemeiat în urmă cu șapte ani înaintea lui Dumnezeu prin legământul de căsătorie.

Dr. Dan Dejeu, Medic Specialist Chirurgie Generală, Chirurgie Oncologică, Chirurgie Laparoscopică și Endoscopie Digestivă

Dr. Paula Dejeu, Medic specialist Medicină de Laborator la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, Centrul Medical Betania

***

Articol din seria dedicată referendumului pentru familie. Alte articole din serie:

Normalitate – Familie – Viitor

Perspectivă sociologică: Susținerea familiei - o datorie civică, morală și religioasă

Atac incalificabil la drepturile unui adolescent

***

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.