Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cumințenia Pământului vs. Untold Festival

untold

Am arătat într-un articol trecut că publicul românesc nu este cu totul dezinteresat de cultură, după cum se vede de interesul stârnit de diverse festivaluri. Mai există un punct de interes aici: cei ce merg la festivaluri cheltuie bani, mult mai mulți decât donația minimă pentru opera lui Brâncuși.

Citiți și: Ce a reușit și ce nu a reușit Campania Cumințenia Pământului (GRAFICE GOOGLE)

Asemănările nu se opresc aici. În cazul statuii, este teoretic posibil să faci o copie, dar Guvernul vinde populației mai mult decât forma. În cazul festivalurilor, muzica este disponibilă online, dar cei ce merg la festivaluri cumpără mai mult decât sunetul. De ce uneori oamenii dau bani pentru "originalul" inefabil și alteori nu?

Succesul festivalurilor este relativ bine înțeles: ele furnizează experiențe. Mergi la festival pentru modul în care te simți acolo și modul în care poți să te afișezi în fața prietenilor.

Guvernul, în schimb, ne vinde posesia juridică ca sursă de mândrie națională. Clipul recent cu trenurile istoriei este greșit din mult puncte de vedere, dar a prins bine acest aspect.

Da, e mai greu să popularizezi o statuie ca experiență, dar nici nu s-a încercat. Nu știm nici astăzi unde va fi expusă statuia dacă este cumpărată. Un concurs de punere în valoare, un tur cu presa prin săli de muzeu, astea sunt lucrurile care ar fi ajutat. Și mai frumos, se putea promite un tur național prin țară cu oprire în orice oraș care donează o anumită sumă. Se putea vorbi cu Primăria București care să își asume statuia ca un element de identitate (BOR știe cum se fac lucrurile acestea).

O altă eroare, de data asta mai scuzabilă, este că Guvernul ne-a vândut artistul și nu statuia. Brâncuși nu este teribil de ofertant. Tot ce se putea spune s-a cam spus. În schimb Cumințenia lăsa frâu liber imaginației. Eu sunt Brâncuși este plicticos și obiectiv fals. Eu sunt Cumințenia Pământului, în schimb, ar fi fost o idee cu mult mai mare potențial creativ. Gândiți-vă, numai, ce poze s-ar fi putut face.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.