Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De 1 Mai se cer mai multe drepturi pentru angajaţii români

dezbatere

Într-o dezbatere organizată vineri, 1 mai, de Ziua Internațională a Muncii, reprezentanții Fundației Stânga Democratică (FSD), alături de ceilalți participanți la eveniment, au atras atenția asupra nevoii lărgirii drepturilor tuturor angajaților români şi asupra clivajului dintre profiturile companiilor şi remuneraţia sub media UE a majorităţii lucrătorilor.

Dezbaterea organizată de FSD, cu tema „Noile revendicări sociale ale salariaților”, i-a reunit, într-un cadru inedit (stația de metrou Unirii 1 din București), pe europarlamentarul PSD Victor Negrescu, unul dintre principalii inițiatori ai Fundației, pe Liviu-Marian Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, pe Marin Florian, președintele Organizației de Tineret din cadrul Blocului Național Sindical, Florin Crisu, Secretar General Uniunea Sindicatele Libere Metrou, alături de mulţi alţi reprezentanți ai societății civile, ai mediului sindical şi patronal şi ai Fundaţiei Stânga Democratică.

Potrivit documentului central al dezbaterii, reprezentanţii FSD au cerut promovarea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată ca regulă și nu ca excepție, reducerea perioadei de probă, distribuţia corectă a valorii adăugate în cadrul unei companii, respectarea prevederilor privind Carta Socială Europeană în ceea ce privește stabilirea salariului minim, dar şi condiţii de muncă decente şi protecţie la locul de muncă.

„Noi, cei care suntem de stânga, nu credem că piața rezolvă tot și de aceea avem nevoie de un stat puternic, de un Guvern puternic. Este necesar ca discuțiile despre politicile sociale și drepturile angajaților să inunde spațiul public, momentan acaparat de mesajele pro-capital. Noi credem foarte mult în dialogul social, în dialogul dintre sindicate, Guvern și societatea civilă”, a subliniat europarlamentarul Victor Negrescu în cadrul evenimentului.

Ministrul Delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a afirmat că trebuie schimbată situația actuală, care arată că un sfert din totalul angajaților au contracte de muncă pe salariul minim pe economie.

„Ne apropiem de 6 milioane de angajați în România, respectiv 5.950.000 contracte de muncă. Sunt convins că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Fiscală, vom trece de pragul de 6 milioane de angajați. În prezent, 25% dintre acești angajați continuă să aibă contracte de muncă pe salariul minim pe economie. Trebuie schimbat acest lucru”, a afirmat Liviu Pop.

Marin Florian, președintele Organizației de Tineret din cadrul Blocului Național Sindical (BNS), a arătat că „peste 40% dintre angajatori români nu sunt acoperiți de contracte colective de muncă, aproape dublu față de media europeană. Cifra este strâns legată de numărul lucrătorilor cu salarii mici. Un salariat român nu este protejat deloc în perioada de probă a unui contract de muncă”.

Europarlamentarul Victor Negrescu, unul dintre organizatorii evenimentului, a explicat la finalul dezbaterii că toate concluziile și ideile care au rezultat la finalul discuțiilor vor fi înaintate Guvernului României și Parlamentului drept recomandări.

„Ziua de astăzi este una foarte importantă pentru tot ceea ce înseamnă piața muncii din România și mă bucur că am reușit, împreună, să o marcăm cu succes. În urma dezbaterii noastre, au rezultat o serie de idei comune și concluzii importante, despre care ne bucurăm să spunem că nu vor rămâne doar la acest stadiu. Fundația Stânga Democratică le va trimite Guvernului României, dar și Parlamentului, pentru a fi supuse procesului de dezbatere publică și, ulterior, implementate”, a conchis Victor Negrescu.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.