Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce va vota Parlamentul pentru cercetarea lui Gabi Oprea

Daca ar fi inteligent - lucru perfect prezumabil pentru o persoana capabila simultan sa scrie sute de carti, sa conduca zeci de doctorate si sa aiba cateva mii de intalniri esentiale pentru tara, care necesitau escorta cu girofar; toate astea, probabil, in timp ce jongla cu o minge pe nas si mergea in maini pe un velociped - Gabriel Oprea ar renunta la imunitatea care il fereste de o ancheta fireasca a DNA. Si asta nu doar pentru ca ancheta e necesara si decenta (e normal sa stim daca s-au irosit ilegal bani si resurse publice pentru confortul auto unui demnitar, nu e niciun "abuz politic" al procurorilor la mijloc); ci, pragmatic vorbind, pentru ca oricum Parlamentul va vota in favoarea cercetarii sale.

E vorba de o matematica simpla: PNL+PSD+grupul lui Tariceanu vor fi "pentru".

Dupa incidentul Vosganian, PNL a votat oricum in bloc pentru solicitarile DNA; iar Oprea, la drept vorbind, nu merita niciun dram de compasiune politica pentru lunile in care l-a tinut in functia de premier pe Ponta, desi era urmarit penal, apoi trimis in judecata.

PSD-ul lui Dragnea, pe de alta parte, nu va rata ocazia sa slabeasca (sau chiar sa elimine) un partener dificil si pretentios. Decat sa negociezi cu Oprea, cedandu-i ministere si primarii importante, mai bine il scoti pe supramaresal din joc, obligandu-i locotenentii sa vina docili inspre listele tale pentru a mai avea o sansa de supravietuire politica. In plus, 2.5% - cat inseamna structurile de vot UNPR acum - se pot dovedi procente decisive in lupta PSD-PNL pentru primul loc la locale. In aceste conditii, indiferent de ceea ce va promite la eventuale negocieri, Dragnea il va sacrifica pe Oprea fara remuscari.

La fel va proceda si partidul lui Tariceanu. Desi ingrijorat de abuzurile DNA si angoasat de regresul democratiei in Romania, domnul Tariceanu se va arata de aceasta data - nu la nivel declarativ, ci in momentul votului - de partea statului de drept. Motivul e evident: destructurarea UNPR inainte de alegeri ii poate aduce rapid filiale si parlamentari debusolati. UNPR si grupul lui Tariceanu au fost, in ultimele luni, intr-o competitie acerba pentru un onorant loc patru in politica romaneasca (dupa PNL-PSD-UDMR) - iar pe listele PSD e limpede ca nu e loc pentru doi paraziti electorali. Cel mult pentru unul.

In concluzie: Gabi Oprea va fi oricum deferit Justitiei. Mai bine se ofera singur - fara spectacolul de rigoare din Parlament - in cautarea unei guri de oxigen pentru partidul sau.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.