Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie NEAȘTEPTATĂ luată de SUA după victoria în fața Statului Islamic: 'Nu vrem să revedem asta'

armata sua militari soldati americani

Statele Unite, la fel ca mai multe ţări membre ale coaliţiei internaţionale contra grupării Stat Islamic (SI), vor să menţină o prezenţă militară în Irak odată ce jihadiştii vor fi învinşi, a afirmat marţi un înalt oficial militar american, citat de AFP.

Locotenent-generalul Stephen Townsend, şeful forţelor coaliţiei, a subliniat că guvernul irakian vede cu ochi buni această eventualitate.

Citește și: MAE a emis ALERTĂ DE CĂLĂTORIE în Franța

"La fel ca Bagdadul, guvernul nostru este interesat de asta, la fel precum mai multe guverne din cadrul coaliţiei" care şi-au exprimat interesul în acest sens, a explicat Townsend, într-o videoconferinţă, precizând că discuţiile pe această temă sunt în faza finală, conform Agerpres.

Generalul american "anticipează" faptul că va exista o prezenţă a coaliţiei aici (la Bagdad) după înfrângerea SI", totuşi inferioară, potrivit lui, celor 5.000 de militari americani de acum din Irak.

Washingtonul a finalizat în 2011, pe timpul preşedinţiei lui Barack Obama, retragerea trupelor americane rămase în Irak după invadarea acestei ţări atunci când era condusă de Saddam Hussein. Dar forţele de securitate irakiene au fost slăbite rapid pe mandatul fostului premier irakian, Nouri al-Maliki.

Citește și: Rusia anunță REPRESALII în cadrul disputei diplomatice cu SUA

În acelaşi timp, organizaţia jihadistă, deja implantată de o parte şi de alta a frontierei sirio-irakiene, a crescut în putere fără ca armata irakiană să-i poată stopa expansiunea.

"Ne putem uita cu toţii în urmă, spre finalul anului 2011, când SUA şi forţele coaliţiei au părăsit ultima dată Irakul, şi să vedem ce s-a întâmplat în cei trei ani" care au urmat, a avertizat generalul Townsend. "Nu cred că vrem să revedem asta", a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.