Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastru economic pentru Republica Moldova. Guvernul stă să cadă, iar analiștii prevăd haosul

moldova

Economia Republicii Moldova a intrat în recesiune şi este puţin probabil să se relanseze rapid în următorii ani, prognozează analiştii de la Institutul Naţional de Cercetări Economice la Chişinău citați de Radio România Actualități.

Experţii mai prognozează o inflaţie de aproximativ 12% până la sfârşitul acestui an, pe fundalul reducerii exporturilor, importurilor şi a banilor pe care îi trimit moldovenii care lucrează peste hotare. Rezultatele acestui raport au fost publicate astăzi, înaintea moţiunii de cenzură împotriva guvernului proeuropean Streleţ, care se votează mâine în parlamentul de la Chişinău.

Analiştii prognozează o contracţie a economiei cu 2% în acest an, iar impactul acestei scăderi economice ar putea fi mai mare faţă de crizele anterioare, atenţionează directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice de la Chişinău, Alexandru Stratan:

”Situaţia externă se înrăutăţeşte, principalii parteneri economici din est se confruntă cu descreştere economică chiar, acea regiune din partea stângă a Nistrului a intrat în recesiune în primul semestru. Pe termen scurt, de azi încolo economia naţională cu greu va face faţă multiplelor constrângeri.
Reporter: Rezultatele slabe ale economiei devin tot mai vizibile în ultimele luni.

Până la sfârşitul anului, producţia agricolă va scădea cu 10%, la fel ca şi transportul de mărfuri.

Exporturile se vor reduce cu 15%, importurile cu 25. Tot cu 25% se va reduce volumul banilor pe care îi trimit acasă cetăţenii moldoveni ce lucrează în străinătate, iar comerul intern va scădea cu 7%. Ministrul adjunct al economiei, Octavian Calmîc, a atenţionat că anul curent este extrem de dificil din punct de vedere politic şi economic, iar prognozele iniţiale ale guvernului la formarea guvernului au fost date peste cap. Recent, şi Oficiul Băncii Mondiale în Moldova a prognozat reducerea economiei cu 2% în acest an, iar pentru anul viitor o redresare de 0,5%.

Din cauza crizei economice, guvernul Republicii Moldova a fost forţat să-şi reducă bugetul anul acesta cu 1 miliard de lei moldoveneşti, echivalentul a aproximativ 45 de milioane de euro. Proiectul de rectificare a bugetului prevede între altele reducerea fondului rutier, suspendarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău, suspendarea banilor veniţi din partea Comisiei Europene pentru implementarea reformei justiţiei forţează autorităţile să reducă cheltuielile în acest domeniu cu aproape 150 de milioane de lei moldoveneşti, echivalentul a 7 milioane de euro.”, susține Alexandru Stratan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice de la Chişinău.

Anatol Arapu, ministrul finanţelor: ”Suma împrumuturilor externe se majorează cu 268 de milioane lei, ca urmare a includerii împrumutului din partea guvernului României, în sumă de 60 de milioane de euro şi excluderea concomitentă a împrumutului Băncii Mondiale, o sumă de 45 de milioane de dolari. Banca Mondială a suspendat /.../ acestui împrumut în anul 2015 din motivele instabilităţii economice şi neluarea unor măsuri de politici.”

Uniunea Europeană şi Banca Mondială şi-au suspendat finanţările pentru Republica Moldova ca urmare a întârzierii reformelor pe care Republica Moldova s-a angajat să le realizeze ca urmare a semnării acordului de asociere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.